BiH

Dejton provesti u izvornom obliku

Dejton provesti u izvornom obliku
Dejton provesti u izvornom obliku

VIŠEGRAD - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je danas u Višegradu da do ozbiljnijih promjena Dejtonskog sporazuma, bar u ovoj fazi razvoja BiH, ne može doći, iako to neki žele.

"Naš stav je potpuno jasan - ne dirajte Republiku Srpsku, njene granice i njene nadležnosti i onda se možemo dogovoriti – ako to činite dogovor nije moguć", poručio je Radmanović.

Komentarišući izjave političara iz redova hrvatskog naroda da su pregovori u Pragu o primjeni odluke "Sejdić - Finci" bili prilika da se "otpakuje Dejton", Radmanović je rekao da do ozbiljnijih promjena Dejtonskog sporazuma ne može doći.

"Ako jedan broj političara iz BiH sanja da se Dejtonski sporazum može poništiti, mi iz Repubike Srpske ne mislimo tako. Mi mislimo da Dejton treba provesti onako kako je prvobitno napisano, što znači vratiti insitucije Srpske koje su njime predviđene, pa da se onda sjedne i pregovara", naglasio je Radmanović.

Radmanović smatra da rasprava o promjeni Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma treba da se odnosi samo na jedan član koji omogućava ista prava svim građanima BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da je prvi visoki predstavnik Karl Bilt još 1996. godine promijenio Dejtonski sporazum, na šta nije imao nikakvo pravo.

Osvrćući se na dvodnevnu sjednicu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH /PIK/, koja je danas počela u Sarajevu, Radmanović je rekao da se PIK sastaje dva puta godišnje i da je to sve manje interesantno bilo kome u BiH.

On smatra da OHR treba da ode iz BiH. "Vrijeme je da OHR ode iz BiH i ostave nas da sami upravljamo, biće će nam sigurno bolje", smatra Ramanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije