BiH

Delegate u Vijeće naroda RS biraće i odbornici

Delegate u Vijeće naroda RS biraće i odbornici
Delegate u Vijeće naroda RS biraće i odbornici

BANJALUKA - Ukoliko se 24. novembra izabere novo rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske (RS), uslijediće proceduralno komplikovaniji izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Bez saglasnosti klubova delegata tog zakonodavnog doma nijedan zakon ili drugi akt usvojen u parlamentu RS ne može stupiti na snagu.

Proceduru za izbor delegata u Vijeće naroda RS pokrenuće nakon konstituisanja Narodne skupštine RS poslanici i odbornici.

''Za delegate četiri kluba u Vijeću naroda RS glasa se po nacionalnim klubovima'', pojašnjava dosadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

U ovom sazivu Narodne skupštine RS su zasad četiri poslanika iz reda Bošnjaka, četiri iz reda Hrvata, jedan iz reda 'Ostalih', a svi ostali su srpske nacionalnosti.

Svi poslanici srpske nacionalnosti mogu predložiti i birati osam srpskih delegata u Vijeću naroda RS.

Budući da nema dovoljan broj poslanika Bošnjaka, Hrvata i 'Ostalih' u parlamentu RS bit će potrebno sazvati sve odbornike u RS  iz reda tih naroda, koji potom formiraju tzv.klubove, koji zatim biraju dodatne elektore.

Ti klubovi moraće izabrati još četiri Bošnjaka, četiri Hrvata i tri predstavnika ostalih naroda, koji će zajedno sa srpskim poslanicima u Narodnoj skupštini birati novi saziv Vijeća naroda RS.

Liste tih kandidata idu u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH na provjeru i ovjeru, a zatim se može sazvati sjednica parlamenta na kojoj će se i glasati o predloženim listama.

Pretpostavlja se da se sva ova procedura može da završi dvije sedmice nakon konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS.

Od momenta konstituisanja Narodne skupštine teče i rok za izbor delegata iz RS za Dom naroda parlamenta BiH.

Za pet srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH glasaju svi poslanici u Narodnoj skupštini RS, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Do 4. decembra 83 poslanika imaju pravo predložiti svoje kandidate za srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH i te liste dostavljaju se u CIKBiH na provjeru i ovjeru, mjesta boravka, nacionalne pripadnosti i drugo.

Nakon što CIK potvrdi imena, u Narodnoj skupštini RS može se pristupiti glasanju o listama kandidata za srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije