BiH

Denis Zvizdić kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

Denis Zvizdić kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH
Denis Zvizdić kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) kandidovaće Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

To je večeras odlučilo stranačko Predsjedništvo na višesatnoj sjednici sa 17 glasova "za" i šest uzdržanih. Niko od članova Predsjedništva nije se izjasnio protiv ovog prijedloga.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon sjednice da je ovim učinjen veoma dobar izbor jer se Zvizdić, po njegovim riječima, dokazao u dosadašnjem radu.

U Zvizdićeve zasluge je ubrojao značajno povećanje budžeta Kantona Sarajevo u vrijeme kad je bio kantonalni premijer te realizaciju više od 2.000 projekata.

Zvizdić, koji se takođe obratio novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA, izrazio je nadu da će vrlo uspješno odgovoriti na novu obavezu.

Među prioritetima u djelovanju na budućoj dužnosti koja konačno treba da bude potvrđena u Parlamentarnoj skupštini BiH, Zvizdić je naveo vladavinu prava, evropske integracije Bosne i Hercegovine i ekonomiju.

Bakir Izetbegović je i prije popodnevne sjednice stranačkog predsjedništva izjavio da za mandatara treba kandidovati Denisa Zvizdića, dok je Sadik Ahmetović, član Predsjedništva SDA, izjavio da bi najbolji stranački kandidat za tu dužnost bio Adil Osmanović, dosadašnji federalni ministar za izbjeglica i raseljana lica.

Denis Zvizdić, dugogodišnji član Stranke demokratske akcije, rođen je 1964. godine u Sarajevu.

Doktorirao je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu.

Više puta je biran u kantonalna i federalna zakonodavna tijela, a bio je i premijer Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na opštim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini te delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na izborima 2010. godine je izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u kojem je do 2012. bio na dužnosti predsjedavajućeg a na izborima 2014. ponovno se kandidovao za isto zakonodavno tijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije