BiH

Mektić potvrdio: Direktor CIA-e Džon Brenan stigao u Sarajevo, tema razgovora borba protiv terorizma

Mektić potvrdio: Direktor CIA-e Džon Brenan stigao u Sarajevo, tema razgovora borba protiv terorizma
Mektić potvrdio: Direktor CIA-e Džon Brenan stigao u Sarajevo, tema razgovora borba protiv terorizma

SARAJEVO - Direktor CIA-e Džon Brenan stigao je kasno sinoć u Sarajevo, potvrdio je za portal "Nezavisnih" ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Prvi čovjek CIA-e danas bi se trebao sastati sa čelnim ljudima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te Udarnom grupom za borbu protiv terorizma.

Uz jake mjere obezbjeđenja Brenan je stigao u Predsjedništvo BiH.

Mektić je za naš portal kazao da će se i on danas sastati sa Brenanom, a ključna tema o kojoj bi trebali razgovarati, tvrdi, jeste borba protiv terorizma.

"Tačno je da je Džon Brenan stigao u Sarajevo. Trebao bi održati više sastanaka, između ostalog i sa mnom. Nisam još uvijek dobio dnevni red o čemu ćemo razgovarati, ali pretpostavljam da će glavna tema našeg sastanka biti borba protiv terorizma. U okviru toga mogli bi da razgovaramo o tome kakvo je stanje u BiH po pitanju terorizma, kako se borimo protiv ove pošasti, kakvi su nam kapaciteti, kakva je saradnja BiH i CIA-e, šta možemo uraditi da bi ta saradnja bila još bolja i efikasnija i slično", naglasio je Mektić.

Dodao je da će na dnevnom redu njegovog sastanka sa Brenanom vjerovatno biti i mnoge druge teme među kojima je borba protiv organizovanog kriminala.

"Ko će se još sastati sa direktorom CIA-e zaista ne znam. Ne bih mogao govoriti o tome. Da nekoga spomenem, a nekoga ne zaista ne bi bilo uredu", ispričao je Mektić.

Napominje da njemu nije poznato koliko će se Džon Brenan zadržati u Sarajevu.

Danas treba biti održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma sa čijim članovima će se vjerovatno sastati direktor CIA. Kako su kazali neki od članova Udarne grupe, još nije poznato kada i gdje, ali je i zabrana da se daju takve informacije.

Naime, direktor CIA-e Džon Brenan koji je kasno sinoć doputovao iz Rijada u Sarajevo bio je na radnom ručku u restoranu Golf Klub na Betaniji sa bezbjednosnim zvaničnicima BiH.

Pristup ovoj lokaciji bio je zabranjen novinarskim ekipama, zabranjeno je slikanje ove lokacije, a oko restorana se nalazilo 100 policijskih službenika koji su vršili obezbjeđenje prostora.  

Naime, Brenan je sinoć vojnim avionom stigao na Sarajevski aerodrom.

Direktor CIA-e u Sarajevo je stigao iz Rijada gdje je boravio prethodnih dana.

Kako nam je rečeno, Brenan je upravo bio u posjeti Saudijskoj Arabiji, gdje je sa liderima šest arapskih zemalja razgovarao o učešću stranih državljana na strani takozvane Islamske Države.

U Saudijskoj Arabiji je u isto vrijeme boravio i Barak Obama, američki predsjednik. Kako saznajemo, Brenan će u Sarajevu, između ostalog, razgovarati o 130 boraca iz BiH koji se nalaze na ratištima Islamske Države.

Džon Brenan zvanično šef CIA-e od 2013.

Američki Senat potvrdio je izbor Džona Brenana na mjesto novog direktora CIA-e 8. marta 2013 godine, popunjavajući ključnu treću poziciju u timu za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD Baraka Obame.

Izbor Brenana na mjesto direktora CIA-e tada je potvrđen sa 63 glasa za i 34 protiv, nakon dramatičnog dana u kome je senator Rand Paul sprječavao Senat da glasa, pošto je za govornicom proveo 13 sati.

Uprkos primjedbama koje je imao, Paul je bio među nekoliko republikanaca koji su podržali Brenana, tvorca kontroverzne politike upotrebe bespilotnih letilica u likvidaciji određenih meta poput operativaca Al-Kaide u Pakistanu i Jemenu.

Senator iz Kentakija je odlagao glasanje, zahtijevajući objašnjenje od Bijele kuće da li ta politika dozvoljava upotrebu bespilotnih letilica u slučaju ,,američkog državljanina koji nije uključen u borbu na tlu SAD-a".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije