BiH

Disciplinski postupak protiv Grkovića

Disciplinski postupak protiv Grkovića
Disciplinski postupak protiv Grkovića

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH pokrenulo je disciplinski postupak protiv Stefana Grkovića, uposlenika MVP-a, koji je poslije mnogo odbijanja i opstrukcija nedavno vraćen iz Generalnog konzulata u Mihnenu, zbog teže povrede discipline.

Informaciju je "Nezavisnim" potvrdio Nebojša Regoje, portparol MVP BiH.

"Procedura je počela i trenutno se provodi disciplinski postupak protiv Stefana Grkovića. To je sve što možemo reći u ovom trenutku", kazao je Regoje.

Podsjećamo, još s kraja prošle godine Generalni konzulat u glavnom gradu Bavarske počeli su potresati skandali o kojima je sjedište bh. diplomatije prvi izvijestio vicekonzul Božo Dragičević. On je u urgenciji MVP-u Grkovića, inače sina Ljube Grkovića, nekadašnjeg šefa kabineta Radovana Karadžića, optužio za niz afera, čak i za fizički napad na njega, opisujući na pet strana sve teške ekscese te prilažući i izjave svjedoka.

Dragičević je Grkovića optužio i za maltretiranje i vulgarni odnos prema bh. državljanima koji dolaze po diplomatske usluge, ali i za naplaćivanje konzularne takse od klijenata, iako je zakonom strogo propisano da ovakve uplate budu vršene na račun Konzulata.

Grković je kasnije sve ove navode odbacio, prijeteći tužbama protiv Dragičevića i naše medijske kuće. U međuvremenu je Grkoviću naloženo vraćanje u zemlju, no on je ovaj zahtjev mjesecima ignorirao.

Nakon mnogo peripetija, Grković se na kraju ipak vratio u zemlju, a na njegovo mjesto je poslata Slavica Zuko, koja više od dva mjeseca čeka na izdavanje ID dokumenata (diplomatskih, odnosno protokolarnih), jer Grković i njegova supruga u međuvremenu nisu vratili svoje.

O ovome je sjedište bh. diplomatije izvijestila Viktorija Ketelhut, generalni konzul, no novi slučaj još nije došao na red, jer pokretanje disciplinskog postupka tiče se samo ranijih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije