BiH

Divjak stigao u BiH: U Banjaluci razočarenje, u Sarajevu slavlje (Foto)

Divjak stigao u BiH: U Banjaluci razočarenje, u Sarajevu slavlje (Foto)
Divjak stigao u BiH: U Banjaluci razočarenje, u Sarajevu slavlje (Foto)

SARAJEVO, BEČ, BANJALUKA - Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH, osumnjičen za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, stigao je u petak iz Beča u Sarajevo nakon što je austrijski sud u Korneuburgu taj dan donio odluku kojom odbija zahtjev Srbije za njegovim izručenjem.

Isti sud nije razmatrao zahtjev BiH za izručenje jer je bio nepotpun, tako da je odlukom suda u Austriji Divjak slobodan čovjek.

On je, podsjećamo, uhapšen 3. marta u Beču po potjernici Srbije, a uz kauciju od 500.000 evra koju je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo 10. marta je pušten da se brani sa slobode, ali pod uslovom da ne napušta teritoriju Republike Austrije.

Divjak je u Sarajevo stigao privatnim avionom Sanele Dženkins u petak oko 17 časova. Na aerodromu ga je dočekao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te mnogobrojne novinarske ekipe i desetak članova njegove nevladine organizacije "Udruženje gradi BiH", među kojima je bilo i nekoliko njegovih maloljetnih stipendista.

Prvo je iz aviona izašla Sanela Dženkins, koja je došla u pratnji maloljetne djece, ali nije davala izjave za medije. Kada je Divjak izašao iz službenih prostorija, prolomio se aplauz uz povike dobrodošlice.

"Vi imate emocije, imam ih i ja. Dobar dan, drago Sarajevo. Samo da kažem da je do pravde dug put. Bitno je da je druga strana izgubila. Oni su uvek gubitnici. Sve što rade prema BiH, oni gube. Izgubili su agresiju, izgubili su rat protiv BiH, izgubili su sve ono što su hteli da pripadne velikoj Srbiji ili velikim drugim, kako da ih zovem... Ne možete da shvatite moja osećanja, jer sam pet meseci imao punu podršku građana Sarajeva, najviše od mladih i od mog udruženja. Drago mi je da sam opravdao poverenje građana Sarajeva od aprila 1992. godine do ovog dana", kazao je Divjak u Sarajevu.

On je još istakao da će zahtjev za njegovo izručenje, koji je upućen iz BiH, biti najvjerovatnije povučen, jer se u BiH protiv njega ne vodi postupak.

U petak naveče je u sarajevskom Domu mladih organizovan doček povodom povratka Divjaka.

Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji, izjavio je da je zahtev Srbije za izručenje ratnog generala odbačen i da je on slobodan čovjek,  a da će kaucija biti vraćena davaocu.

Bruno Vekarić, zamjenik tužioca Tužilaštva za ratne zločine Srbije, rekao je da u odluci austrijskog suda postoje vjerovatno neki drugi razlozi koji nemaju veze sa pravom.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da je izuzetno obradovan, te da je to bilo jedino ispravno rješenje koje će unaprijediti odnose sa Austrijom. Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, pozdravio je odluku austrijskog suda da odbaci zahtjev Srbije za izručenje Divjaka.

Što se tiče ostalih reakcija, dok su u RS ogorčeni zbog, kako kažu, pristrasne odluke austrijskog suda o puštanju Divjaka, u FBiH vlada oduševljenje. Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, smatra da je odluka austrijskog suda kojom se odbija zahtjev Srbije za izručenje Divjaka veoma loša poruka za sve građane u BiH i nema veze s pravom i pravdom.

"To je još jedna pristrasna odluka vezana za događaje na području rata u Sarajevu. Iznenađuje stav da su vlasti BiH dostavile nepotpunu dokumentaciju pa sud u Austriji to nije ni razmatrao. Sada se pokazuje ta čista opstrukcija i ponašanje vlasti BiH, a to je da se na sve načine izbjegne traženje izručenja", kazao je Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Velimirović ističe da su optužnice Srbije po predmetima ratnih zločina upitne, te da više nema smisla ni svrhe raspisivati međunarodne potjernice. On naglašava da dešavanja sa kraja prošlog mjeseca i smjena glavnog tužioca Milorada Barašina na neki način pokazuju povezanost i težnje Sarajeva da Divjak ne bude doveden u vezu sa zločinima u Dobrovoljačkoj.

Staša Košarac, rukovodilac Tima RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica, smatra da je odluka austrijskog suda poražavajuća, ali takođe dodatna obaveza da predstavnici srpskog naroda u organima vlasti BiH nadziru šta će se događati u predmetu "Dobrovoljačka".

"Poraz BiH je u tome što osobe poput Ganića, Orića, Dudakovića, Divjaka nisu odgovorne pred Tužilaštvom BiH i to još jednom pokazuje da je ovakav pravosudni sistem u BiH neodrživ i neutemeljen u interesima svih u BiH", kazao je Košarac.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila RS, rekao je da je na djelu ponovo diskriminacija i pristrasno ponašanje institucija BiH kojima pomaže međunarodni faktor.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, pozdravio je odluku austrijskog suda o odbacivanju zahtjeva za izručenje penzionisanog generala Armije RBiH.

"Nikada nismo ni sumnjali da ishod ovog postupka može biti drugačiji. Drago nam je da je okončana, prije svega lična drama generala Divjaka, ali i da su svi drugi branitelji BiH i na ovaj način dobili određenu satisfakciju", izjavio je Nikšić.

Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH, rekao je da je iskreno obradovan odlukom austrijskog pravosuđa da odbaci zahtjev Srbije za izručenje.

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je da vjeruje da je do Divjakovog hapšenja došlo "greškom".

Podsjećamo, Divjak je uhapšen u Beču po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.  Nedugo nakon puštanja da se brani sa slobode, vlasti BiH najavile su da će takođe uputiti zahtjev za izručenje Divjaka iz Austrije našoj zemlji koji je bio nepotpun što je, kako tumače predstavnici iz RS, bila strategija i u slučaju "Ganić".

Ganić: Potjernice iz Srbije kao terorizam

Ejup Ganić, bivši član ratnog Predsjedništva BiH, rekao je u petak da hapšenje građana BiH na osnovu potjernica iz Srbije predstavlja jednu vrstu terorizma.

"Srbija smatra svakog ko je branio BiH zločincem. Ona zloupotrebljava nesposobnost naših vlasti da štite svoje građane i stalno raspisuje potjernice", kazao je Ganić, koji je prošle godine bio uhapšen u Londonu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Hagu nije stiglo dovoljno dokaza

Haško tužilaštvo 2004. godine nije našlo dovoljno dokaza da bude pokrenut postupak za Dobrovoljačku ulicu u Hagu, izjavila je "Nezavisnim" Nerma Jelačić, portparol Tužilaštva u Hagu.

Istakla je da su domaća tužilaštva tokom 2003. i 2004. godine bila obavezna da pošalju sve predmete na ocjenu u Haško tužilaštvo i da je jedan od tih predmeta bio Dobrovoljačka.

"Tužiteljstvo je dalo ocjenu da tadašnja domaća tužiteljstva u BiH nisu sakupila dovoljno dokaza da bude podignuta optužnica. Ta odluka je donesena na osnovu dokaza koje su nam poslali tada", rekla je ona, pojasnivši da su oni ocjenu donijeli samo na osnovu dokaza koji su poslati, a ne na osnovu njihove istrage. 

Doček u Sarajevu

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" večeras je u Domu mladih organizovalo svečani doček za Divjaka  koji je  stigao avionom oko 16.45 časova na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje ga je dočekao gradonačelnik Alija Behmen.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku austrijskog suda da odbaci zahtjev Srbije za izručenje Divjaka, kao i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije