BiH

Đerić: Odgovornost u realizaciji izjave na entitetskim vladama i Savjetu ministara BiH

Đerić: Odgovornost u realizaciji izjave na entitetskim vladama i Savjetu ministara BiH
Đerić: Odgovornost u realizaciji izjave na entitetskim vladama i Savjetu ministara BiH

BANJALUKA - Potpredsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Zoran Đerić izjavio je da će najveću odgovornost u realizaciji izjave o evropskim integracijama BiH imati entitetske vlade i Savjet ministara BiH.

Đerić je izrazio uvjerenje da će svi lideri potpisati izjavu u kojoj, kako je rekao, nema ništa sporno, poštuje se Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i pozicija Srpske je jasna.

Napominjući da je PDP protiv izvoza naoružanja u Ukrajinu, Đerić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je BiH, zbog negativnog iskustva u bliskoj prošlosti, posljednja zemlja u regionu koja bi trebalo da izvozi oružje u državu u kojoj je u toku unutrašnji oružani sukob.

On tvrdi da bi izvoz oružja nanio ogromnu štetu međunarodnom kredibilitetu BiH, jer značajan dio međunarodne zajednice ne podržava realizaciju ovog posla, uključujući i Rusiju koja je jedan od bitnijih partnera BiH.

Đerić je ocijenio da je ostavka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića "neodgovoran čin koji pokazuje bježanje od odgovornosti".

Govoreći o prijedlogu Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, Đerić je rekao da su kritike opozicije, nevladinog sektora i međunarodne zajednice dovoljni razlozi da ovaj zakon bude povučen iz skupštinske procedure i vraćen na doradu.

On smatra da vlast neće sačuvati pozicije donošenjem ovog i sličnih zakona, te da treba da radi na oporavku privrede, otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije