BiH

Đokić: Spriječiti krivotvorenje činjenica o Velikom ratu

Đokić: Spriječiti krivotvorenje činjenica o Velikom ratu
Đokić: Spriječiti krivotvorenje činjenica o Velikom ratu

BEOGRAD - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Srpska i Srbija ove godine zajedno obilježavaju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, sa namjerom da se spriječi krivotvorenje važnih činjenica o dešavanjima prije, tokom i nakon Velikog rata.

"Srbija je poslije Prvog svjetskog rata sa saveznicima stvorila drugačiji svijet. To treba da nas vječno podstiče i da nam bude ponos zbog kojeg će Srbi stajati podignute glave", rekao je Đokić novinarima u Beogradu, gdje učestvuje u radu međunarodne naučne konferencije posvećene obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. 

On je napomenuo da je Srbija svojom tadašnjom politikom stvorila državu koja je bila utočište i zaštita narodima koji se do tada nisu u potpunosti nacionalno identifikovali niti državotvorno zaokružili, te im pomogla da tu državnost steknu decenijama poslije toga.

"Ono što nas ponekad boli više nego što je to moguće trpjeti jeste činjenica da je Srbija imala saveznike u Prvom svjetskom ratu, koji su na nju 90-tih godina prošlog vijeka bacali bombe. To je ono što se nikada u savezništvu ne smije desiti i iz toga svi treba da izvučemo neke pouke", naglasio je Đokić. 

On je rekao da je Veliki rat, koji je trajno izmijenio geopolitiku Evrope i svijeta, više decenija bio "zaboravljeni rat". 

"Zbog toga smatram da se sve ono što je u vezi sa tim ratom mora trajno isticati i postati skup činjenica koje ćemo imati u vidu kada se u novim uslovima planira organizacija odnosa u svijetu, kreiraju društveni i politički odnosi i rješavaju globalna i manje značajna pitanja", rekao je Đokić.

On je istakao da je za srpski narod vrlo značajno da se govori o Velikom ratu, jer je to bio jedan od najčasnijih ratova u kojima je srpski narod podnio strašne žrtve. 

"Čak 1.300.000 Srba je poginulo u tom ratu, skoro svaki četvrti muškarac. To dovoljno govori o strahotama stradanja, ali istovremeno pokazuje da smo uvijek bili na strani onih snaga koje su bile, ne samo pobjednice, već i snage pravde", zaključio je Đokić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije