BiH

Do povećanja akciza teško da će doći i u septembru

Do povećanja akciza teško da će doći i u septembru
Foto: Ilustracija | Do povećanja akciza teško da će doći i u septembru

SARAJEVO - Teško da će u septembru Parlamentarna skupština BiH usvojiti zakon o povećanju akciza na naftu i naftne derivate s obzirom na komplikacije u vezi s parlamentarnom većinom i oštrim protivljenjem opozicije da se povećaju, kako kažu, nameti građanima BiH.

Krajnji rok koji je međunarodna zajednica dala BiH da usvoji zakon o povećanju akciza, te pristupi Transportnoj zajednici je septembar, međutim poslanici u Predstavničkom domu BiH skeptični su i ne vjeruju da će u septembru ovo biti riješeno. Posebno teška situacija je što ovaj put nema povjerenja ni SBB-a, a niti volje da prihvate akcize, te što SDA i HDZ BiH ostaju usamljeni kada je u pitanju ovaj zakon.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da će teško doći do usvajanja zakona kojim bi se povećale akcize na naftu i naftne derivate s obzirom na to da se politička situacija dodatno zakomplikovala.

"Jedino da međunarodna zajednica izvrši veliki pritisak, što je moguće, ali ne i garantovano", kaže Majkićeva.

Ističe da sada dosta toga ovisi i o tome kako će se izjasniti delegati u Domu naroda BiH kada je u pitanju izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu, pošto je izvještaj oboren u Predstavničkom domu BiH.

"Ukoliko bi i Dom naroda izglasao nepovjerenje Savjetu ministara, a to sad ovisi o HDZ-u BiH, onda bi možda neka nova parlamentarna većina prihvatila akcize", kaže Majkićeva.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da vjeruje kako će se u septembru akcize opet naći na dnevnom redu, ali da je stav ove stranke i dalje isti i da oni neće podržati povećanje.

Mirsad Mešić (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ne vjeruje da će ovo Vijeće ministara BiH ponovo staviti akcize na dnevni red.
"Oni se sad bore za svoj opstanak. Izvještaj o radu im je oboren, prikupljaju se potpisi za njihovu smjenu. Akcize su bile veliki problem", kaže Mešić.

Mirsad Isaković (SBB), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da bi bilo suludo na dnevni red staviti akcize nakon što su četiri puta odbijene i nakon što je pao izvještaj o radu Vijeća ministara BiH.

"Bili smo do sada za akcize, ali je Fehim Škaljić, naš kolega iz Kluba, tražio da se tačno naznači za šta će ta sredstva ići, na koji način će se ubirati, da se oformi komisija koja će nadgledati u šta se sredstva od akciza troše. Pošto ništa od toga nije urađeno, ne vjerujem da bi mi ovaj put podržali akcize", kaže Isaković.

Amir Fazlić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH, vjeruje da će se strasti smiriti do septembra i da će svi politički akteri u BiH shvatiti šta je prioritet i da je evropski put važan za sve građane BiH.

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), ministar finansija i trezora BiH, kazao je ranije da mu ne pada na pamet da ponovo ulazi u tu avanturu kao predsjedavajući UO UIO BiH, koji i predlaže zakon o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, dok svi ne sjednu i ne dogovore se.
Savez za promjene već četiri puta bio je protiv povećanja akciza, a kao uslov za podršku postavili su plavi dizel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije