BiH

Dobri ekonomski odnosi sa Turskom

Dobri ekonomski odnosi sa Turskom
Dobri ekonomski odnosi sa Turskom

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović danas su u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom izrazili zadovoljstvo dobrim ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Obostrano je konstatovano da su politički odnosi između BiH i Turske prijateljski, bez otvorenih pitanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čavušoglu je rekao da Turska u potpunosti podržava BiH, te izrazio nadu da će aktuelna pozitivna klima uticati na što skorije provođenje neophodnih reformi da bi BiH dostigla evropske i svjetske standarde.

Sagovornici su naglasili da bi ekonomsku saradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene, ali i rastom obima turskih investicija kroz direktna ulaganja u BiH. 

Pozdravljeno je odobrenje nove turske kreditne linije za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH i kreiranje novih radnih mjesta, kao i aktivnosti Turske razvojne agencije na realizaciji razvojnih projekata u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za kontinuiranu podršku Turske u svim oblastima.

Oni se nadaju da će se kvalitetna saradnja nastaviti i u budućnosti, a izraženo je zadovoljstvo najavljenom posjetom BiH predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u maju.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, članovi Predsjedništva su iznijeli stav da je EU prepoznala napore koje čini BiH i koji su rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije