BiH

Dobrovoljačka: Odata počast ubijenim vojnicima JNA

Dobrovoljačka: Odata počast ubijenim vojnicima JNA
Dobrovoljačka: Odata počast ubijenim vojnicima JNA

SARAJEVO - U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su počast vojnicima nekadašnje JNA, ubijenim 1992. godine, odali članovi porodica stradalih, preživjeli zločina i zvaničnici Republike Srpske.

Učesnici obilježavanja ovog događaja, na mjestu stradanja vojnika JNA položili su ruže i maslinove grančice, te prislužili svijeće.

Prvi put ove godine sveštenici Mitropolije dabrobosanske služili su pomen ubijenim vojnicima na mjestu stradanja.

Jake snage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo objezbjeđivale su ovaj skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno.

Tokom služenja parastosa došlo je do manjeg incidenta kada je nekoliko članova udruženja "Zelene beretke" na mostu Drvenija, nedaleko od mjesta obilježavanja, razvilo zastavu takozvane Armije BiH.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Ministar Savanović je rekao da se danas obilježavaju 23 godine od stradanja nevinih i nedužnih mladića samo zato što su bili u legalnoj i legitimnoj vojsci bivše Jugoslavije.

"Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali prošlošću ne smijemo zarobiti našu budućnost. Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već u svijetu naše djece. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo", poručio je Savanović.

Nakon vjerskog obreda, te polaganja cvijeća i paljenja svijeća, kolona autobusa, pod jakim obezbjeđenjem pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, krenula je nazad u Istočno Sarajevo.

 Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Stevandić: Bošnjački vrh da se pokloni ubijenim vojnicima

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da bošnjački politički vrh i vrh BiH treba da dođu na mjesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i poklone se onima koji su nevini ubijeni, koji nisu napadali, nego su izlazili iz Sarajeva.

"Dok ne bude toga, neće biti pravde u BiH", rekao je Stevandić novinarima nakon što je u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici služen pomen i položeno cvijeće povodom obilježavanja 23 godine od zvjerskog ubistva vojnika bivše JNA.

Stevandić je istakao da, dok god političari iz Federacije ne budu iskazivali poštovanje prema ovakvim stratištima gdje su pobijeni nevini, BiH neće biti zajednička zemlja i neće biti zajedničke budućnosti.

"Pošto su svi predsjednici Republike Srpske obilazili Srebrenicu i odavali počast ubijenim, zarobljenim, nestalim, red je da se ovdje ne dešavaju pomeni pod kordonima policije i obezbjeđenjem, već da se pruži ruka pomirenja i da se pokaže poštovanje", rekao je Stevandić.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih političara da su branili Sarajevo od "agresora", Stevandić je rekao da su to priče koje su rezultat vlastitih frustracija ili nametnutih teorija o nastanku BiH.

"Mi očekujemo da ti političari dođu ovdje i onda se možemo nadati zajedničkoj budućnosti. Očekujemo jer je to red. LJudska i Božija pravda je da se oda počast onima koji nisu pucali ni na koga, nego su ovdje u zasjedi pobijeni", naglasio je Stevandić.

Stevandić je rekao da, kada bošnjački političari pokažu tu vrstu poštovanja i suživota, "onda se i mi imamo čemu nadati".

"Mi moramo biti jaki i hrabri i moramo tražiti da se pokaže dostojanstvo prema našim žrtvama, kao što i mi izražavamo dostojanstvo prema svakoj drugoj žrtvi u BiH", poručio je Stevandić.

Kojić: Zločin nad pripadnicima JNA djelo sistema

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je danas da zločini nad pripadnicima bivše JNA i Srbima u Sarajevu predstavljaju djelo sistema i teško da danas bilo ko može uvjeriti u suprotno.

Kojić je naglasio da je posebno apsurdno da ovakvi zločine, koji su djelo političkih, vojnih i policijskih funkcionera tadašnje Republike BiH nisu dobili sudski epilog.

"Svi dobro znamo da postoje brojni materijalni dokazi o ovim stravičnim zločinima. Znamo da je još 2012. godine DŽud Romano, strani tužilac, obustavio istragu u ovom predmetu i čak u svom obrazloženju rekao da su pripadnici JNA, koji su poštovali zakon i međunarodno pravo i poštovali prethodno postignuti dogovor - predstavljali legitimni vojni cilj", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, to je još jedan apsurd pravosuđa BiH i ono što posebno brine je da već tri godine Tužilaštvo BiH nije radilo po pritužbi, ni Ministarstva unutrašnjij poslova Republike Srpske, niti porodica koje su to uradile preko svojih zastupnika, odnosno advokata.

On naglašava da je očigledno da ne postoji volja niti želja da se procesuiraju najviši politički, vojni i policijski funkcioneri tadašnje BiH.

"Mi ćemo i dalje istrajati u naporima da ovaj zločin i slični dobiju sudski epilog, jer je očigledno da bošnjačka politika ne želi da se izmijeni slika karaktera rata kako je oni predstavljaju i da se stvarno utvrdi kakav je bio karakter tragičnog sukoba", istakao je Kojić.

Kojić ističe da je jasno da su najveći zločini počev od Sijekovca, Dobrovoljačke ulice, Tuzlanske kolone na samom početku rata bili pucanj u Srbe od Bošnjaka i njihove politike koju i danas provode, jer očigledno imaju znatna uticaj na Tužilaštvo BiH da se ovi zločini ne procesuiraju.

Dunjić: Dostojanstveno obilježeno stradanje pripadnika JNA

Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je Srni da je zadovoljan što je što je obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici proteklo mirno i dostojanstveno.

Dunjić je zahvalio pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, koji su profesionalno odradili svoj posao.

"Mislim da će građani Sarajeva shvatiti poruku koju smo uputili maslinovim graničicama - poruku mira, što je naš odgovor na njihove grafite", rekao je Dunjić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su bivši pripadnici takozvanih "Zelenih beretki" razvili ratnu zastavu u neporednoj blizini mjesta na kojem je služen parastos stradalim pripadnicima JNA, Dunjić je istakao da je to stvar kulture i civilizacije.

Poručnik JNA Željko Pantelić izrazio je žaljenje što je na obilježavanju u Dobrovoljačkoj ulici i ove godine on jedini predstavnik starješina bivše JNA sa teritorije Srbije.

"Žao mi je što sa teritorije Srbije ništa nije organizovano da oni, kojima su stradale kolege, dođu na ovaj pomen. Svake godine šaljemo poruke mira, a poslije svega što sam proživio i nakon 23 godine niko još nije odgovarao za zločin", rekao je Pantelić, koji je bio zarobljen u Dobrovoljačkoj.

On je dodao da bi najbolja poruka mira bila da zločinci budu izvedeni pred sud, jer su zarobljeni i ranjeni pripadnici JNA prošli užasnu torturu. "Protivno svim ženevskim konvencijama, to nije trebalo da se desi. Krivo mi što ovdje još niko ne prihvata da je tada počinjen zločin", rekao je Pantelić.

On je ispričao da je nakon ranjavanja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici bio prevezen u bolnicu Koševo, gdje su ga ranjenog tukli i maltretirali. "Bilo je i drugih vojnika koji su nakon ranjavanja u samoj bolnici Koševo bili maltretirani i tučeni, kao što je bio slučaj sa desetarom Ivicom Simićem", dodao je Pantelić.

Učesnik kolone JNA koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici Srđan Lukić istakao je da strahovi ostaju i sjećanja ne blijede.

"Svake godine se nađe neko novi koji dođe na mjesto gdje je doživio najveće traume u svom životu. Ove godine sam sreo dvojicu ljudi koje nisam vidio 23 godine", rekao je Lukić.

On je izrazio nadu da će i iduće godine biti obilježeno stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, jer mu to znači mnogo.

"Nisam tu da o tome sudim. Došao sam samo na mjesto da se podsjetim na nešto zbog čega ni dan danas ne shvatam zašto smo moji drugari i ja sa 19 godina doživjeli ovako nešto", rekao je Lukić, odgovarajući na pitanje kako gleda na činjenicu da ni 23 godine poslije napada niko nije odgovarao za ubijene pripadnike JNA.

On je poručio da bivši prpadnici JNA nisu bili u Sarajevu da nanose zlo, ali da su strašno zlo doživjeli.

Slobodan Bojanić iz Priboja, koji je ranjen u vojnoj koloni u Dobrovoljačkoj ulici i prvi put nakon 1992. godine došao u Sarajevo, kaže da se borio sa emocijama, jer se nije lako prisjetiti tog događaja.

"Ponekad nisam želio da dođem, a ponekad, kada vidim na TV-u, bude mi žao što nisam prisustvovao obilježavanju stradanja mojih drugova Zdravka Tomovića i Milorada Đukića", rekao je Bojanić.

On je ispričao da je ranjen kod zgrade Komande u Dobrovoljačkoj ulici. "Tu su prišli autu, razoružali nas, povaljali po asfaltu i pucali po nama bez ikakvog upozorenja i povoda", rekao je Bojanić novinarima.

On je dodao da su ga nakon previjanja prebacili u bolnicu Koševo, gdje su ga na ulazu maltretirala civilna lica.

"Mislim da su civili, da nije bolničko osoblje i čak su me uboli nekakvim nožem u leđa. Poslije toga me je doktorica odvela na odjeljenje i više nisam imao problema, jer se bolničko osoblje prema nama odnosilo relativno dobro", rekao je bivši pripadnik JNA iz Priboja.

Bojanić je rekao da je 11. maja sa još dvojicom pripanika JNA - Zoranom Hadžićem i Zoranom Pantićem razmijenjen za pripadnike takozvanih Zelenih beretki.

Bogdanka Tomović, majka ubijenog Zdravka Tomovića, rekla je da članovi porodica nisu došli da ubijaju i da poštuju svaku žrtvu.

"Sina mi sada zovu zlikovcem, a ubijen je sa 19 godina za volanom. Ekstremista je ubio moje dijete, dijete grada Sarajeva. Moj Zdravko je ovdje odrastao, on nije došao da osvaja svoj grad", istakla je ona.

Gordana Gvozdenović, čiji je brat ubijen u Dobrovoljačkoj, ocijenila je da je situcaja ove godine mnogo bolja nego prethodne, kada je bilo mnogo uvreda prema porodicama i učesnicima kolone.

Ona je izrazila nadu da će nekada i političari iz Federacije BiH da se poklone nevinim žrtvama.

Milisav Milinković, ujak ubijenog Zdravka Tomića, upitao je zbog čega sarajevske vlasti ne daju da se pomen održi na mjestu gdje su vojnici ubijeni. "Ovdje nema ni D od države", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije