BiH

Dodatnih 15 dana za formiranje parlamentarne većine

Dodatnih 15 dana za formiranje parlamentarne većine
Dodatnih 15 dana za formiranje parlamentarne većine

SARAJEVO - Stranke koje su osvojile mandate u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u roku 15 dana treba da se izjasne imaju li potrebnu parlamentarnu većinu za opšte odlučivanje i entitetsko glasanje, nakon čega može biti zakazan nastavak konstitutivne sjednice ovog doma.

Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma bh. parlamenta, nakon sastanka 12 stranačkih predsjednika ili njihovih izaslanika, rekao je da će sazvati novi stranački sastanak ako ni za 15 dana ne bude dogovora.

Sastanak stranačkih predstavnika ni juče nije približio njihove stavove kako bi se omogućio izbor kolegijuma ovog doma, iako je bilo konkretnih prijedloga da se imenuje rukovodstvo i nastavi rad.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, žali što nije prihvaćen njihov prijedlog da kolegijum bude osnovan po veličini stranaka.

"To znači da bi u Predstavničkom domu članove kolegijuma imali SDP, SNSD i HDZ BiH, a u Domu naroda SDA, SDS i HDZ 1990", precizirao je Bosić.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, predložio je da bude imenovan privremeni kolegijum u kojem bi iz RS imenovali svoje kandidate, dok bi iz FBiH Hrvat i Bošnjak bili predstavnici stranaka koje su potpisnici platforme, SDA, NS Radom za boljitak i HSP.

"SDP BiH pristaje da uopšte ne bude niko iz naše stranke u rukovodstvu. Nema potrebe da se čeka formiranje Doma naroda, jer taj dom ne utiče na izbor Vijeća ministara", rekao je Lagumdžija.

Ponovio je da SDP računa na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministra i ne pristaje na tumačenja da legitimni predstavnik Hrvata, Bošnjaka i Srba ne može biti iz njegove stranke.

Milorad Živković, predstavnik SNSD-a, smatra da ne treba zakazivati nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma, započete 30. novembra, dok se ne definiše parlamentarna većina.

"Ta privremena rješenja mogu još više da prolongiraju konstituisanje institucija, a tu podrazumijevam i Predstavnički dom, Dom naroda i Savjet ministara. Mi iz RS uspjeli smo da nađemo partnere u FBiH za naše viđenje konstituisanja vlasti u BiH, za razliku od stranaka iz FBiH, koje nisu uspjele da u RS nađu nijednog partnera za razgovore", rekao je Živković.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, istakao je da je na sastanku zastupao hrvatski blok, odnosno i HDZ BiH, te da "dogovor neće moći da bude postignut ako ne bude u duhu BiH".

"Za formiranje parlamentarne većine neophodno je da ona ima ukupni kapacitet i entitetsku većinu, da ima legitimitet svakog konstitutivnog naroda i da bude maksimalno kompatibilna s nižim nivoima vlasti, entitetima i kantonima u FBiH", poručio je Ljubić.

Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA, kazao je da oni ostaju privrženi platformi, ali i otvoreni za sve ostale stranke.

Za Fahrudina Radončića, predsjednika SBB BiH, bio je prihvatljiv Lagumdžijin prijedlog, ali da rješenje treba tražiti između tri bloka - jednog koji čine SDP i potpisnici platforme, srpskog bloka, sastavljenog od SNSD-a i SDS-a, i trećeg u kojem su dva HDZ-a.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ocijenio je da vlast neće biti formirana do ljeta, iako je prije jučerašnjeg sastanka mislio da će taj posao biti završen do aprila. Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma počela je 30. novembra, a dvaput zakazani nastavk nikada nije održan, jer nema dogovora o parlamentranoj većini. Na nastavku ove sjednice, osim rukovodstva, treba imenovati i komisiju za izbor Savjeta ministara BiH.

Prisutni i odsutni

Od 13 parlamentarnih stranaka samo Stranka za BiH nije imala svog predstavnika na sastanku koji je juče održan. Lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić imali su svoje predstavnike. Kako je rečeno, Dodikov dolazak u Sarajevo spriječila je magla, a Tihić je otputovao u Njemačku na sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel, dok zvanično nije saopšteno šta je razlog Čovićevog odsustva.

Na konferenciju za medije prvo je izašao Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma, dok su ostali lideri kasnili i nevoljko ulazili u salu za novinare. Najviše polemike pred novinarima vodili su predsjednici NS Radom za boljitak i HSP-a Mladen Ivanković Lijanović i Zvonko Jurišić govoreći o legitimitetu koji imaju kod hrvatskog biračkog tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije