BiH

Dodik: Bosić pominje entitetsko glasanje da zaštiti Džaferovića

Dodik: Bosić pominje entitetsko glasanje da zaštiti Džaferovića
Dodik: Bosić pominje entitetsko glasanje da zaštiti Džaferovića

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić spominjanjem mehanizma entitetskog glasanja želi da sakrije činjenicu da brani one koji su počinili ili su bili svjedoci zločina nad Srbima.

"Očigledno je da su Bosić i njegovi trabanti iz SDS-a najviše branili /predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH/ Šefika Džaferovića, i to se moglo vidjeti na zahtjevu da se u dnevni red uvrsti da se o ovome raspravlja. Dakle, Bosić je ovo naveo da sakrije činjenicu da brani one koji su počinili ili su bili svjedoci zločina nad Srbima", rekao je Dodik.

Bosić u tom pogledu, dodaje Dodik, sada prebacuje priču o nekim univerzalnim pitanjima kakvo je entitetsko glasanje.

"Naravno da je entitetsko glasanje veoma važno, ali Bosić je uveo ovo pitanje izvan vremena, prostora i očigledno ne zna o čemu govori tvrdeći da poslanici SNSD-a to ugrožavaju", rekao je Dodik i dodao da u SDS-u nisu ni znali da ovaj mehanizam postoji dok SNSD nije počeo da ga koristi prethodnih godina.

Dodik, koji je predsjednik Srpske, ističe da se Bosić ovako žestoko nije borio kada su nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske posljednjih mjeseci hapsili i procesuirali organi BiH.

"Bosić sada brani Džaferovića za kojeg postoje već hiljade stranica materijala o njegovoj krivici. Zamislite da i ne pominje razlog zašto, recimo, SNSD izlazi iz parlamenta nego se poziva na priču o entitetskom glasanju", rekao je Dodik.

On je istakao da onda kada entitetsko glasanje dođe u pitanje, SNSD nikada neće zanemariti interese Republike Srpske i uvijek će koristiti ovaj mehanizam.

Dodik je odbacio mogućnosti da političke partije iz Republike Srpske usaglase svoje djelovanje, pogotovo sa SDS-om, jer ne mogu da štite zločince i svjedoke zločina nad Srbima.

"Mi ne možemo da gradimo probosansku politiku, jer to nije ni po Ustavu, niti je to interes Republike Srpske. Ne možemo i nećemo da resurse Republike Srpske skrnavimo, omalovažavamo i umanjujemo, kako to hoće Bosić kroz podršku izjavi koju je napisalo Predsjedništvo BiH, a koja očigledno ne može da bude prihvatljiva i to je svakom jasno", kaže Dodik.

On je Bosića nazvao običnim političkim mešetarom koji pokušava da provede određene politike koje su štetne isključivo za Republiku Srpsku i srpski narod, što je najviše vidljivo kroz podršku Džaferoviću i podršku izjavi iz Predsjedništva BiH, o čemu će javnost obavijestiti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

"Očigledno ga je zaboljelo zašto SNSD nije na sjednicama parlamenta. To je najbolji način zaštite interesa Srba i Republike Srpske i to treba da se zna. Ovdje je riječ o njihovom partneru iz SDA Džaferoviću, za kojeg postoji mnogo indicija, čak i jasnih dokaza o njegovom učešću u zločinu i prikrivanju zločina nad Srbima, što je dovoljno da parlament, vođen političkim razlozima, smijeni Džaferovića", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Bosić na sastanku sa šefovima diplomatije Velike Britanije i Njemačke bez ikakvog oklijevanja dao podršku svemu što je navodno radilo Predsjedništvo BiH, te tvrdio i da postoji neki zastoj u vezi sa evropskim putem BiH, svaljujući pritom krivicu na Republiku Srpsku, iako upravo Bošnjaci, koji su sada njegovi najbolji partneri - Bakir Izetbegović i ostali, nisu htjeli da se riješi pitanje "Sejdić i Finci", što je zaustavilo evropski put BiH.

"U njegovoj mržnji prema sadašnjoj demokratskoj vlasti u Republici Srpskoj apsolutno su izgubljeni svi kriterijumi, tako da Bosić stvarno ne shvata o čemu se ovde radi, mada su i sami šefovi diplomatije govorili da je sasvim logično ono što mi tražimo kao reakciju na prvobitnu izjavu, koja i nije izvorno izjava Predsjedništva BiH, nego je neko dao da je oni proglase kao takvu, jer inače ne bi ni prošla", kaže Dodik.

On je podsjetio da je djelovanje SNSD-a na nivou poslaničkog kluba usaglašeno na rukovodstvu partije u vezi sa Džaferovićem, čiju smjenu traže.

"To što sada smeta i što je vidljivo da Bosić ostaje sa Džaferovićem, i što nema SNSD-a, to njemu najviše smeta. SNSD se neće vratiti /u parlament/ sve dotle dok se Džaferović nalazi u rukovodstvu parlamenta. Prema tome, to je ključni razlog", ističe Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije