BiH

Dodik: Cinizam eskalirao u nasilje prema Srbima

Dodik: Cinizam eskalirao u nasilje prema Srbima
Dodik: Cinizam eskalirao u nasilje prema Srbima

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je upotreba bojeve municije prema Srbima od strane Kfora na Kosmetu apsolutno neprihvatljiva i da izaziva osjećaj nesigurnosti u cijelom regionu, ocijenivši da je vraćanje na stanje prije krize interes svih.

"Mandat Kfora ni prema jednoj odluci ili rezoluciji nije upotreba vatrenog oružja prema civilnom stanovništvu, koje, u ovom slučaju, vijekovima živi na svojim ognjištima, sa kojih ne želi da ode", naveo je Dodik u pisanoj izjavi medijima.

On je ocijenio da je upotreba sile od strane Kfora na sjeveru Kosmeta posljedica potpuno pogrešnog stvaranja tzv. države Kosovo, nastale na kriminalu i proglašene mimo svih međunarodnih pravila.

"Ponižavanje i cinizam koji međunarodna zajednica ispoljava prema Srbiji, srpskom narodu, eskalirao je u konkretno nasilje, koje bi moglo da dovede do nesagledivih posljedica", rekao je Dodik.

Ukoliko se akcije međunarodne zajednice na Kosmetu nastave u ovom pravcu, Evropa će se, smatra on, suočiti s novim egzodusom i potresima u cijelom regionu.

"Stoga je vraćanje na stanje prije krize na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak interes, ne samo srpske i albanske zajednice na Kosmetu, već cijele međunarodne zajednice", naveo je predsjednik RS.

Dodik je kazao da kao predsjednik RS podržava opravdane zahtjeve Srba na sjeveru Kosmeta i pozvao ih da bez nasilja, mirno, odgovore na "očigledno združenu akciju vlasti iz Prištine i dijela međunarodne zajednice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije