BiH

Dodik: Ferguson se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Dodik: Ferguson se miješa u unutrašnja pitanja BiH
Dodik: Ferguson se miješa u unutrašnja pitanja BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, uz puno uvažavanje značaja Velike Britanije, njen ambasador u BiH Edvard Ferguson u kontinuitetu izlazi iz okvira dobre diplomatske prakse i otvoreno se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Upravo takvim ponašanjem potvrđuje da smo u pravu kada kažemo da BiH nema suverenitet i da njome i dalje upravljaju stranci. Ne znam da li postoji iko u Republici Srpskoj ko može povjerovati u dobre namjere Velike Britanije, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja u vezi sa neusvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, čiji su predlagač bili.

Uostalom, da su zaista bili dobronamjerni i prema Republici Srpskoj i BiH nikada nam ne bi poslali onakvog visokog predstavnika kakav je bio Pedi Ešdaun", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše Fergusonov tekst objavljen na njegovom blogu u kojem, između ostalog, navodi da još postoje snažni argumenti za dodatnu centralizaciju BiH u određenim područjima i da se nada da će Republika Srpska odustati od "nepotrebnog i neustavnog referenduma".

"Da li je najavljeni referendum potreban u Republici Srpskoj - rekla je Narodna skupština, a da li je ustavan - rekao je Ustav, i Ferguson nije pozvan da ocjenjuje šta je potrebno ili ustavno", poručio je Dodik.

On je rekao Srni da kvalifikacije ambasadora Fergusona smatra grubim miješanjem u pitanja koja su u isključivoj nadležnosti institucija koje već postoje i vidi ih kao otvoreni pritisak na Republiku Srpsku.

"Republika Srpska će opstati i ostati, ali ne zato što nam je garanciju za to dao jedan ambasador, već zato što smo je preskupo platili, i što blizu milion i po stanovnika ne vidi sebe ni u jednom drugom političko-teritorijalnom okviru osim Republike Srpske", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije