BiH

Dodik: Ivanić radi protiv interesa RS

Dodik: Ivanić radi protiv interesa RS
Dodik: Ivanić radi protiv interesa RS

BANJALUKA - Politika, nove prakse i procedure koje Mladen Ivanić uvodi u Predsjedništvo BiH su neprihvatljive za Republiku Srpsku, štete njenim interesima i nanose joj dugoročnu štetu.

Ovo je danas rekao Milorad Dodik, predsjednik RS dodajući da pojednostavljeni mehanizam koordinacije koji zagovara Ivanić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH vodi u dalju centralizaciju BiH što je suprotno interesima RS i politici koju je zastupala prethodnih godina.

Dodik je podsjetio je da mehanizam koordinacije bio dogovoren i da su tada bile uvažene evropske prakse i standardi, ali da su politika Bošnjaka i nesređeni odnosi u FBiH to srušili u nadi da će kroz priču o funkcionalnosti BiH doći do drugog mehanizma, što je u suštini stvaranje država i centralizacija.

Predsjednik RS podsjetio je na Ivanićevu izjavu u kojoj je između ostalog rekao da je ključni problem da se kod mehanizma koordiancije previše ne ode u decentralizaciju, a u slučaju da ne postoji koncenzus konačnu odluku bi donosio predsjedavajući Savjet ministara zajedno sa dva zamjenika ili Predsjedništvo BiH. Kasnije je Ivanić ovo na neki način demantovao tvrdeći da se to odnosi na kantone.

"Jasan je kontinuitet onoga što Ivanić čini na priči o razbijanju mehanizma koordinacije. Ako bi to uzelo Predsjedništvo BiH to bi značilo centralizaciju i odlučivanje na nivou BiH", rekao je Dodik dodajući da Predsjedništvo BiH nema nikakve nadležnosti u vezi sa mehanizmom koordinacije te da je ranije bilo dogovoreno da se svaki nesporazum rješava na nivou ministarske konferencije, odnosno na sastanku ministara RS, FBiH ili Savjeta ministara.

Na danas održanoj pres konferenciji, Dodik je pozvao i Ivanića da objasni svoje ranije odnose sa Milom Radišićem, dodajući da će on to uraditi ako Ivanić neće, te da Radišić mora da poštuje odluke suda.

Predsjednik RS se osvrnuo i na priču o kriminalu i korupciji koju potenciraju kako kaže tkz. predstavnici Srba na nivou BiH, a za koje je rekao da su u saradnji sa strancima nastavili njihov projekat o kriminalizaciji vlasti u RS kako bi se urušilo povjerenje koje vlast ima u narodu.

"Krajnje je vrijeme da svi predstavnici vlasti sjednu i naprave jedan zajednički dogovor, a on podrazumijeva bazične stvari da su članovi koji su izabrani u zajedničke organe, izabrani u RS. Danas vidimo da ne prestaju sa osudama RS i više i ne govore RS već vlast u Banjaluci", rekao je Dodik, misleći na predstavnike iz RS koji su formirali vlast na nivou BiH.

Naglasio je i to da je Ivanić, jedini "među nama", koji je prvostepeno osuđen, te da je vlast sa SNSD-om u RS napustio jer mu je obećano da će u drugostepenom postupku biti oslobođen do čega je na kraju i došlo.

"Njegov blizak saradnik kada je bio premijer Vlade RS danas se progoni u Beogradu zato što ima šest stanova", rekao je Dodik pojašnjavajući da se radi o Milici Bisić, bivšem ministru finansija zbog koje je Vlada RS zbog njenog nezakonitog rada do sada isplatila oko 19 miliona KM obeštećenja, a zbog koje su tužbeni zahtjevi još oko 100 miliona KM.

Sa Ivanićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na mobilni telefon, a kako su rekli u njegovom kabinetu o Dodikovim stavovima će nešto više reći sutra.

SNSD osporava Savjet ministara BiH?

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralmenta BiH rekao je da će SNSD u narednim danima razmotriti kako i na koji način će osporavati, kako kaže "nezakonit i neustavan" Savjet ministara BiH.

On je danas poslije sastanka sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, a na kojem su prisustvovali i drugi poslanici i delegati ove stranke u Parlamentu BiH, rekao da je jedna od mogućnosti i ocjena ustavnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o djelovanju SNSD-a, a kako je rekao Sredoje Nović, predsjednik Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH, ova stranka će biti oštra opozicija koja će preduzimati sve mjere koje joj stoje na raspolaganju.

Govoreći o djelovanju delegata SNSD-a u Domu naroda, Nović je rekao da će oni prisustvovati svim tačkama dnevnog reda, osim one tačke za koju je ranije dogovoreno da se neće postavljati na dnevni red, a to je izbor Komisije za nadzor nad radom obavještajno bezbjednosne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije