BiH

Dodik: Nisam zadovoljan radom tužilaštava i pravosuđa

Dodik: Nisam zadovoljan radom tužilaštava i pravosuđa
Dodik: Nisam zadovoljan radom tužilaštava i pravosuđa

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je borba protiv korupcije u Srpskoj vidljiva iz kvalitetnog rada policije, ali da nije u tom pogledu zadovoljan radom tužilaštava i pravosuđa.

"Nastavićemo na institucionalnom nivou borbu protiv korupcije. Strategija Vlade Republike Srpske za borbu protiv korupcije je dio kontinuiteta", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je provedeno nekoliko akcija s ciljem suzbijanja korupcije, ali da ostaje problem kod nerazjašnjenih procesa u postupku privatizacije, gdje je bilo korupcije.

"Podržavam i zajedničke akcije sa drugim zemljama u borbi protiv korupcije, a sada vidimo i neke istrage iz tih zemalja vezane za ranije poslove `Telekoma Srpske`. Smatram da je neophodno maksimalizovati institucionalni potencijal u borbi protiv kriminala i korpcije", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je stepen kriminala u Republici Srpskoj manji nego u pojedinim zemljama EU.

Uspostaviti mehanizam koordinacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je na putu BiH ka EU neophodno uspostaviti mehanizam koordinacije uz potpuno poštivanje Ustava.

"Uspostavljanjem mehanizma koordinacije došlo bi se do usaglašenog glasa u BiH o različitim pitanjima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa administratorom Razvojnog programa UN /UNDP/ Helen Klark.

On je naglasio da Srpska želi da BiH napreduje na putu ka EU uz uvažavanje ustavnopravnog poretka. "Nepribližavanje EU i stajanje u mjestu može da šteti. Nastavićemo da radimo sa UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave važnim pitanjima za BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je veoma uspješna saradnja institucija Srpske i UNDP-a u provođenju različitih programa, napomenuvši da je Srpska posvećena zajedničkom partnerstvu u implementaciji programa i neophodnih reformi.

Klarkova je istakla da je cilj UNDP-a da uskladi svoje programe sa razvojnim aspiracijama BiH i njenih entiteta, te da je neophodno uspostaviti mehanizam koordinacije u BiH.

"Aktivni smo u različitim oblastima, među kojima su ekonomija, ruralni razvoj, energetski sektor i oblasti zaštite životne sredine", rekla je Klarkova.

Ona je navela da je UNDP pomagao mnogim zemljama na putu ka EU, među kojima je i Hrvatska.

Nije razgovarano o prekompoziciji "šestorke"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da ni sa kim nije razgovarao o prekompoziciji "šestorke" na nivou BiH.

"Odjednom se to postavilo kao tema. Što se nas tiče, imali smo negativan odnos prema protestima u Sarajevu kada su bili blokirani naši poslanici", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je to bilo nedopustivo i da bi bilo kakva slična pojava dovela do toga da se razmisli da li ići u Sarajevo ili ne.

On je ocijenio da je prekompozicija "šestorke" pitanje za Federaciju BiH i da je njihov problem kakve će koalicije napraviti, te da takva situacija u tom entitetu drži BiH u zastoju po različitim pitanjima, među kojima su i jedinstveni matični broj i "Sejdić - Finci".

Govoreći o odnosima sa SDS-om na nivou BiH, Dodik je rekao da sa tom partijom SNSD ne dijeli mnogo zajedničkih političkih tema i vrijednosti.

"SDS je sa nama u Sarajevu zato što smo mi to htjeli, a oni su bili željni bilo kakve pozicije u vlasti. Igraju jako čudnu igru, kao s nama su zajedno na nivou BiH, a u Srpskoj smo im nepodnošljivi", kaže Dodik.

On je naglasio da to još ne znači da je SNSD spreman da prekine ovu saradnju na nivou BiH.

"Često predsjednik SDS-a /Mladen/ Bosić pokušava da predstavi da mi njih eliminišemo. To je jednokratan i veoma lak čin i bilo bi problematično da se desi veoma brzo", rekao je Dodik, napominjući da SNSD smatra da je potrebno odlučivanje svih o najvažnijim pitanjima na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije