BiH

Dodik: Osnažiti bezbjednosne i obavještajne strukture Srpske

Dodik: Osnažiti bezbjednosne i obavještajne strukture Srpske
Dodik: Osnažiti bezbjednosne i obavještajne strukture Srpske

BEOGRAD- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH ne daje dovoljno snažan odgovor na pojave radikalnog islama i dodao da ne može da bude spokojan zbog mogućnosti aktiviranja radikalnog islama u BiH, te da će učiniti sve da budu osnažene bezbjednosne i obavještajne strukture u Republici Srpskoj.

"Ne mogu da budem spokojan i učinićemo sve u Srpskoj da osnažimo naše bezbjednosne strukture, čak i obavještajne, kako bismo se na pravi način zaštitili, jer mislim da na to imamo pravo. Ako sve velike zemlje svijeta imaju pravo da se štite, onda i mi u Republici Srpskoj imamo pravo da to radimo", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da komunikacija zemalja u regionu u vezi s tim pitanjem mora biti pojačana, posebno poslije nedavnog napada na zaposlene u francuskom satiričnom listu "Šarli ebdo".

Navodeći da je BiH "rovit prostor" na kojem su obavještajne službe evidentirale 3.000 "spavača", potencijalnih ratnika radikalnog islama, Dodik ocjenjuje da zbog toga niko u BiH "ne može da zatvori oči i da kaže da problem ne postoji".

"Imali smo ranije napad na Ambasadu SAD, teroristički napad u Bugojnu, i moram da kažem da strepimo nad tim da se ovde nešto nama eventualno ne desi, jer prema evidenciji o ljudima koji u BiH promovišu radikalni islam, pokazuje se da ih je ovdje sve više", rekao je Dodik.

On je naveo da su poznate čak i lokacije gdje se promoviše ekstremni islam, poput sela Gornja Maoča i dodao da reagovanje BiH na to nije adekvatno.

"BiH ne daje dovoljno snažne odgovore na takve pojave, bez obzira na to što je usvojen zakon o zabrani odlaska na ratište na druge prostore, jer ništa nije rečeno šta će biti sa onima koji se vrate sa tih ratišta", rekao je Dodik.

Navodeći da region ima problema sa radikalnim islamom i da sa Kosova i Metohije, iz Raške oblasti, Crne Gore i BiH, odlaze vojnici u oružane sukobe na Bliskom istoku, Dodik je ocijenio da je potrebno da se povežu oni koji se bore protiv tog ekstremizma i da ta povezanost bude ojačana.

Govoreći o ekonomiji, Dodik ističe da je najvažnije dodatno stabilizovati finansijski sistem Republike Srpske i da će njegovi prioriteti biti rigorozna primjena fiskalnih mjera koje će olakšati funkcionisanje privrede i učiniti konkurentnijim tržište rada, što će omogućiti dolazak novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

"Sve što je potrebno da se učini da Republika Srpska bude stabilna, mi ćemo da učinimo. Ovdje je riječ o državi, o Republici Srpskoj i nećemo gledati ni na koga ko bi zbog eventualnih mjera gledao samo svoju poziciju i eventualno pokušao to da spriječi", rekao je Dodik, navodeći da je osnovni cilj mjera povećanje konkurentnosti tržišta rada.

On je dodao da će biti donesen novi zakon o radu i niz drugih mjera i da radnici neće ostati nezaštićeni, ali da želi da Srpska bude poželjno mjesto za investiranje i za rad.

Podsjećajući da je u toku izgradnja nekoliko velikih infrastrukturnih projekata na kojima će biti angažovano više hiljada ljudi, Dodik je rekao da će u Srpskoj ove godine biti intenzivirani radovi na izgradnji autoputa Doboj - Banjaluka koji treba da bude završen za dvije godine i na čemu će biti angažovano 1.500 do 2.000 ljudi.

 "Radi se i na završetku termoelektrane Stanari, a treba da počne izgradnja i na još jednoj termoelektrani i hidrocentrali, na čemu će, direktno i indirektno biti angažovano novih nekoliko hiljada ljudi", rekao je Dodik.

Podsjećajući na smanjenje nezaposlenosti u 2014. godini, Dodik je istakao da je potrebno da se provede analiza koja će utvrditi stvaran broj nezaposlenih u Srpskoj i naglasio da je ključno raditi na nalaženju rješenja za zapošljavanje mladih.

"Statistike govore da u Srpskoj ima oko 150.000 nezaposlenih, ali to nije stvarna nezaposlenost. Riječ je o ljudima koji koriste određena prava, poput prava na besplatno osiguranje nezaposlenih lica. Oni se prijave, a rade u crnoj, odnosno sivoj zoni ili imaju privatan biznis", dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije