BiH

Dodik: Počastvovan sam odlikovanjem

Dodik: Počastvovan sam odlikovanjem
Dodik: Počastvovan sam odlikovanjem

MOSKVA - Milorad Dodik, predsjednik RS, razgovaraće sutra u Moskvi sa Sergejom Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije, o razvoju situacije u BiH.

Dodik je potvrdio da će tokom posjete Moskvi imati sastanak i sa predstavnicima ruske kompanije "Zarubežnjeft" i drugim firmama koje su prisutne u RS. U intervjuu koji je dao "Glasu Rusije" rekao je da će njemu rezultat referenduma na Krimu, u kojem bi građani trebalo da se izjasne o budućnosti tog poluostrva, biti potpuno legitiman i prihvatljiv.

On je kritikovao odnos SAD i EU prema događajima u Ukrajini.

"Imajući u vidu činjenicu da je Ukrajina složena zemlja sa različitim etničkim grupama i grupama koje imaju različite političke vrijednosti bilo je opasno ući u ovakav način rješavanja pitanja u Ukrajini i to posljedice koje sada vidimo nesumnjivo govore. Očigledno je da ta 'narandžasta revolucija' nikome nije donijela posebno dobro", kazao je Dodik.

On boravi u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji, gdje će mu sutra biti uručeno odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i unapređenju i jačanju hrišćanskih vrijednosti u društvu.

Dodik je Srni izjavio da je veoma počastvovan što će od Fonda primiti odlikovanje.

"Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta ruskog predsjednika", rekao je Dodik.

Dodao je da će mu odlikovanje dodijeliti patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

"Veoma sam počastvovan što imam priliku da budem jedan od odlikovanih", rekao je Dodik i podsjetio da su prethodni dobitnici ovog odlikovanja ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev.

Dodik je naveo da su ova odlikovanja ranije dobili od sveštenih lica i patrijarh srpski Pavle i patrijarh Grčke pravoslavne crkve.

"Osim njih, odlikovani su i Emir Kusturica i Novak Đoković. Meni je drago da sam u društvu ovih ljudi koji su planetarno poznati i koji bude osjećanje pripadništva pravoslavlju", rekao je Dodik.

Srpska ima pravo da traži samostalnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da trenutno poštuje princip Dejtonskog sporazuma jer ne želi da bude okarakterisan kao neko ko ruši taj dokument, ali da Srpska, ako situacija postane nepodnošljiva, tada ima legitimno pravo da zatraži samostalnost.

Dodik je danas u Moskvi rekao da želi što je moguće snažniju Republiku Srpsku.

"Nemamo ništa protiv Bošnjaka i Hrvata, ali smo protiv toga da nam se nameće tuđa volja", istakao je Dodik za "Glas Rusije", a prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije