BiH

Dodik: SAD i dalje pokušavaju izgraditi BiH kao unitarnu državu

Dodik: SAD i dalje pokušavaju izgraditi BiH kao unitarnu državu
Foto: Ilustracija | Dodik: SAD i dalje pokušavaju izgraditi BiH kao unitarnu državu

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da saopštenja američkog Stejt departmenta u kojima se upozoravaju američki turisti da je opasno putovati u BiH predstavljaju dugoročnu strategiju, jer SAD još od Dejtonskog sporazuma pokušavaju da izgrade BiH kao unitarnu zemlju.

Dodik je istakao da je to iluzija, s obzirom da u BiH žive tri konstitutivna naroda, ali da SAD, ipak, to i dalje nastavlja. 

On je za televiziju "Hepi" podsjetio da je u BiH velika koncentracija onih koji su spremni na individualne terorističke akte, te podsjetio da je to utvrđeno prije desetak godina, da je parlament BiH utvrdio informaciju da u BiH ima 3.500 lica koja su spremna da izvrše individualni teroristički čin, a na tom spisku nije bilo nijednog Srbina. 

Prema njegovim riječima, još je (Jošihiro Frans) Fukujama pisao da treba da pokušaju da se stvaraju države nacije, stvarajući od svih u BiH, jednu naciju, jednu državu, što je naravno bilo nemoguće i da je ta iluzija da Amerikanci mogu sve da savladaju pala u BiH. 

Predsjednik Srpske naglasio je da BiH danas teritorija, a ne država, da postoji Ustav, da je jasno naglašeno da je ona sastavljena od dva entiteta i čine je tri konstitutivna naroda. 

Dodik je naveo da unitarna BiH politički odgovara samo Bošnjacima koji pokrivaju samo 23 odsto teritorije, a 75 odsto otpada na Republiku Srpsku i onaj dio koji pokrivaju Hrvati - 49 odsto Srpska, kada se dodaju i opštine u Federaciji BiH: Drvar, Grahovo, Glamoč, Petrovac, to je sigurno nekih oko 60 odsto teritorije većinski Srbi. 

"Ona je sastavljena, sve se sastavlja, niko ne može jedne druge odbaciti. To hoće da se razvali i da se napravi da je BiH iznad svega. U Ustavu jasno piše i to ne smijemo prihvatiti. Mi tu državu ne volimo, jedva smo pristali na Dejton jer su nas pokušali očistiti sa tih prostora, BiH je za nas moranje, a ne htijenje", naglasio je predsjednik Srpske. 

Dodik je istakao da on nije izabran da ćuti, već da ide za politikom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije