BiH

Dodik: Srpska završila svoj dio posla

Dodik: Srpska završila svoj dio posla
Dodik: Srpska završila svoj dio posla

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska završila svoj dio posla u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić - Finci".

Dodaje da nema potrebe da se lideri političkih stranaka iz Srpske pojavljuju na narednim sastancima dok ne dobiju garancije od federalnih partnera da je način provođenja dogovoren.

"Kada se dogovore i kada daju garancije da je među njima definitivno dogovoreno, mi smo spremni da sjednemo zajedno i dogovorimo modele provođenja odluke", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da Republika Srpska neće odustati od dogovorenog načina izbora člana Predsjedništva BiH, navodeći da na jučerašnjem sastanku u Pragu nije predlagao zvanične stavove o pitanju izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Nemamo namjeru da gubimo vrijeme na praznim sastancima, gdje federalni partneri ne mogu da se dogovore i gdje pokušavaju da ponovo stvari vrate na početak", rekao je Dodik.

On je ocijenio jučerašnju sesiju razgovora političkih lidera neuspješnom, jer, kako je rekao, federalni parneri nisu iskoristili vrijeme da postignu dogovor.

"Plenarni sastanak se završio ručkom, dok su nakon toga predstavnici Republike Srpske satima čekali federalne lidere da usaglase model", rekao je Dodik, istakavši da na tom sastanku nije dogovoreno ništa.

On je dodao da se pitanje ostalih sa stanovišta odluke "Sejdić-Finci" odnosi isključivo na mogućnost da budu birani, ali ne i da moraju da budu izabrani.

"Moj stav je bio da u okvire Ustava ne uvlačimo kategoriju obaveznog izbora ostalih i da to bude garantovano, u uslovima kada je odluka `Sejdić-Finci` isključivo motivisana da ukine bilo kakav etnički ekskluzivitet", rekao je Dodik.

On je naveo da juče nije predložio nikakav zvaničan stav u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine i da "ne zavređuje komentar ono što se priča po kuloarima".

Ističe da nije napustio sastanak, jer kako je naveo, sastanka nije ni održan.

Lider SNSD-a je ponovio stav Republike Srpske da se u Dom naroda BiH bira šest delegata sa njene teritorije, od kojih najviše pet Srba.

"Bilo je pokušaja da se otvori pitanje indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, ali to ne dolazi u obzir, jer je to razriješio dogovor u Briselu. Republika Srpska nema namjeru da se vraća nazad", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko Federaciji BiH taj model odgovara, onda njeni lideri mogu da to dogovore za taj entitet, a Republika Srpska će poštovati njihov dogovor, koji važi samo za nju.

On je izrazio žaljenje što napori komesara za proširenje EU Štefana Filea nisu urodili plodom, ocijenivši da je "preduboko ušao u detalje ovog pitanja".

"Ja sam naglašavanje dva pitanja od Filea na evropskom putu BiH pozdravio kao omekšavanje mogućnosti kretanja BiH ka evropskim integracijama, a zašto toga nema dobro je poznato", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije