BiH

Dodik: Uvešćemo predsjednički sistem

Dodik: Uvešćemo predsjednički sistem
Dodik: Uvešćemo predsjednički sistem

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će reformom Ustava Srpske, koja bi trebalo da bude urađena u prvoj godini novog mandata, biti uveden predsjednički sistem.

"Po ugledu na sav razvijeni svijet, onaj ko dobije izbore treba da ima i nadležnosti. To bi dovelo do smanjenja administracije, ali bi i pojačalo legitimitet, način odlučivanja i funkcionalnost sistema", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da reformom Ustava Republike Srpske neće biti ukinuto Vijeće naroda, ali da će biti uklonjene blokade.

"Naravno da treba da ostanu vidljive zaštite Bošnjaka u Republici Srpskoj, kao što je i mi želimo na nivou BiH", rekao je Dodik za "Euro blic".

On je ocijenio da je ključno pitanje mogućnost reforme Vlade Republike Srpske.

"Treba napraviti efiksnu upravu i usmjeriti se ka jačanju onog dijela Vlade koji se bavi ekonomijom i razvojem. Sada moramo da napravimo jaka ministarstva privrede, energetike, finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja", pojasnio je Dodik, napomenuvši da je potrebno i smanjenje broja ministarstava.

Prema njegovim riječima, u Srpsku je potrebno privući proizvodnju koja će imati plasman na evropsko tržište i otvoriti 10.000 radnih mjesta.

Odgovarajući na pitanje da li je spreman na novu saradnju sa SDS-om, Dodik je rekao da je primarna koalicija SNSD, DNS SP.

"Sve ankete govore da imamo dovoljan kapacitet za formirnje vlasti nakon ovih izbora, ali odgovorna vlast ne bi trebalo da prepusti mogućnost da se uključe i drugi. Ako imam ikakav osjećaj prema predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću i potpredsjediku ove partije Ognjenu Tadiću, onda je to žaljenje, jer se ne razumiju u politiku", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije