BiH

Dodik: Vojna imovina pripada entitetima

Dodik: Vojna imovina pripada entitetima
Dodik: Vojna imovina pripada entitetima

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da će tražiti i krivičnu odgovornost ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, ukoliko pokuša da knjiži vojnu imovinu.

Predsjednik Srpske rekao da je novinarima u Banjaluci da takvi pokušaji predstavljaju najgrublje kršenje Ustava BiH, što nije radio čak ni OHR.

"Te stvari pripadaju entitetima i to ne može da radi nijedan organ BiH bez odobrenja entiteta. Imovina nije riješena i neće se riješiti, dok se ne riješi sve", poručio je Dodik.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" da je počeo knjižiti pojedine perspektivne vojne lokacije kao državno vlasništvo.

"U narednih 10 do 15 dana obavijestiću vas gdje sam registrovao koji je napredak učinjen u svemu tome i šta sam već uknjižio na BiH", rekao je Osmić.  

Rebalans neophodan, ali je za sada rano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da će rebalans republičkog budžeta biti neophodan, ali da je u ovom trenutku suviše rano o tome govoriti, jer nema relevantnih elemenata.

"Rebalans će se morati izvršiti što je prije moguće, ali ne ovih dana. Mislim da je to dio nekog političkog pritiska", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući zahtjeve lidera NDP-a Dragana Čavića i PDP-a Mladena Ivanića za rebalns.

Dodik je rekao da se sada nije racionalno baviti rebalansom budžeta, jer nema procjene o kretanju javnih prihoda.

"Obilazeći čitavu Republiku Srpsku tokom poplava nikoga iz opozicije nisam sreo na terenu. Sada se javljaju, njihovo je pravo da komentarišu, svaki njihov konstruktivni prijedlog biće prihvatljiv, ali bi Ivanić trebalo da zna da se sada nije racionalno baviti rebalansom budžeta", rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska obezbijedila paket pomoći za stambeno zbrinjavanje od po 5.000 KM, za koje cijeni da je fer prema oštećenima i da se tim iznosima u najbitnijem može sanirati stambeni objekat.

Dodik je istakao da se 150 miliona KM koji će se izdvojiti po ovom osnovu treba potrošiti na prostoru Republike Srpske.

Komentarišući zahtjeve Čavića i Ivanića za posebnu sjednicu Narodne skupštine, posvećene poplavama, Dodik je rekao da oni imaju pravo da takav prijedlog upute putem svojih poslaničkih klubova i da nema ništa protiv toga, ali da će se sjednica održati na inicijativu Vlade.

Uskoro realizacija ruske finansijske pomoći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će obim finansijske pomoći Rusije za sanaciju posljedica poplava u Srpskoj biti značajan i da ovih dana treba da se okončaju proceduralna pitanja za njenu realizaciju.

Dodik se danas u Banjaluci sastao sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kojem je zahvalio što je došlo do realizacije njegovog sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kada je dogovorena pomoć za Srpsku.

On je upozorio na pokušaje centralizovanja distribucije međunarodne pomoći koja pristiže u BiH, navodeći da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo zaobilaženje entitetskih kompetencija od institucija BiH.

Dodik je zahvalio Rusiji na stavu u vezi sa kominikeom sa posljednje sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ koji je, kako je rekao, pokazao da PIK nije neutralna organizacija, već da se bavi kreiranjem BiH kako oni žele.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je opredijeljenost Rusije za poštivanje Dejtonskog sporazuma i nemiješanje u unutrašnja pitanja BiH, ističući da je sve drugo od ostalih članova PIK-a za Srpsku nedopustivo.

On je podsjetio da visoki predstavnik u BiH nikada nije podnio izvještaj Republici Srpskoj, iako je to njegova obaveza prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, kao i da se OHR pokazao kao jedan od najvećih rušilaca BiH.

Dodik je rekao da Rusija neće odustati od realizacije projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" i da je tokom njegove nedavne posjete Rusiji dobio čvrsta uvjeravanja o nastavku ulaganja u naftnu industriju.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko izrazio je opredijeljenost Rusije za nastavak razvoja odnosa sa Republikom Srpskom, prije svega u ekonomskoj sferi, naglasivši da je sada potrebno Dodikov dogovor sa Putinom "pretvoriti u život".

Govoreći o sjednici Upravnog odbora PIK-a, Bocan-Harčenko je rekao da ne postoji kominike, jer ga Rusija, kao članica, nije prihvatila.

"U ovom smislu branimo, prije svega, međunarodno pravo i nećemo mijenjati svoj stav", poručio je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije