BiH

Dodik: Za nas neprihvatljiva EU koja podržava ovakav sistem odlučivanja u BiH

Dodik: Za nas neprihvatljiva EU koja podržava ovakav sistem odlučivanja u BiH
Dodik: Za nas neprihvatljiva EU koja podržava ovakav sistem odlučivanja u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je za Srpsku važnije da bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH od evropskog puta BiH i upitnika Evropske komisije.

"Bez obzira na sve šta nam ovdje poturaju i šta rade, upitnik Evropske komisije je slijed onoga što je potrebno za članstvo u EU. Za nas je neprihvatljiva EU koja će podržavati ovakav sistem i način odlučivanja u BiH, a prije svega u Ustavnom sudu BiH i postojeću dekadenciju u institucijama BiH", rekao je novinarima Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnom upravom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja je u posljednjih godinu dana posredstvom pritisaka, praćenja i uticaja na sudove i tužilaštva učinila dodatno dekadentnim sistem koji nema ustavni osnov.

"Prema tome, veoma jasno da se zna da OBA, posredstvom svog čelnog čovjeka koji direktno odgovara lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, želi da sprovede i modelira politički sistem u cjelini. Ova agencija želi da delegitimiše Republiku Srpsku, koja jeste protiv Suda i Tužilaštva BiH, koje bi trebalo ukinuti i onda se dogovoriti kako bi trebalo da izgledaju", istakao je Dodik.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, ističući da sadrži više od 3.200 pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije