BiH

Dodik i Čović: Odnosi u BiH potpuno narušeni, nema više parlamentarne većine

Dodik i Čović: Odnosi u BiH potpuno narušeni, nema više parlamentarne većine
Foto: srna | Dodik i Čović: Odnosi u BiH potpuno narušeni

​ SARAJEVO - Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSDa i HDZ BiH, konstatovali su danas nakon sastanka u Mostaru da su odnosi u BiH potpuno urušeni i da je evidentno da nema više parlamentarne većine ni na nivou BiH, niti u FBiH.

Na sastanku, kojem je Čović bio domaćin i kojem su prisustvovali najviši zvaničnici obje partije, lider HDZ BiH naglasio je da se većina pravi od tačke do tačke dnevnog reda.

"Važno je da se u takvoj situaciji do izbora naredne godine kolikotoliko sačuvaju odnosi u zemlji zbog evropskog puta BiH", naglasio je Čović.

S druge strane, Dodik je rekao da Savjet ministara BiH ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom, jer je to pomoćni organ Predsjedništva BiH, a ne neka posebna struktura, te da nema podršku iz RS.

"Savjet ministara nema podršku parlamentarne većine. Nemamo prigovore na ministre iz reda hrvatskog naroda, ali vidimo udruživanje srpskih i bošnjačkih ministara protiv RS i pozicioniranja hrvatskog naroda u BiH", naglasio je Dodik i dodao da BiH ima šansu da preživi i uspije ako dospije u status sistema da jednom narodu predstavnike ne mogu birati drugi narodi i to je bazični princip.

"Zbog toga će SNSD podržati prijedlog HDZa za izmjenu Izbornog zakona BiH, jer u njemu vidi i šansu da se popravi položaj srpskog naroda u FBiH, a podržaće i formiranje TV kanala na hrvatskom jeziku", naglasio je lider SNSDa. Ocijenio je da je Bakir Izetbegović, lider SDA, izgubio političku snagu i da se sada posredstvom Savjeta ministara i drugih institucija pokušava obračunati sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

Izetbegović je prije sastanka izrazio nadu da će Čović ubijediti Dodika da odustane od blokada. Za njega je, kako kaže, čudna izjava Dodika, koji je kazao da je s Čovićem dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS u državnim institucijama, te da bi na sastanku u Mostaru trebalo da bude dogovoreno koji će ljudi ovo koordinirati.

"Ne znam šta time žele postići. Ne vidim zašto bi HDZ trebao braniti dovoljno dobro zastupljene predstavnike RS u državnom parlamentu. Ne znam šta će dalje dogovarati, ali mislim da bi bilo bolje da se uvijek nalazimo najmanje po troje ili cijela koalicija, ali svako ima pravo na sastanke", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će se danas sastati s Čovićem, Izetbegović je odgovorio da se ne radi o nekim posebnim sastancima jer se oni sastaju jednom mjesečno ili u petnaestak dana, ali smatra da treba očuvati stabilnost i učiniti sve da parlamenti i vlade funkcioniraju, a to ne ide bez političkih sastanaka.

Pored razgovora Čovića i Izetbegovića planiran je i sastanak lidera HDZa sa predsjednikom SBBa Fahrudinom Radončićem.

 Špirić neće biti smijenjen

Lideri HDZ BiH i SNSDa razgovarali i o stanju u Obavještajnobezbjednosnoj agenciji (OBA) te zahtjevu za smjenu predsjednika parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OBA Nikole Špirića.

I Čović i Dodik su istakli da OBA ne radi dobro svoj posao i da ima mnogo propusta.

"OBA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda. Razgovarali smo o tome, a poručujem vam da Špirić neće biti smijenjen", kazao je Dodik.

Predstavnički dom BiH usvojio je zaključak da Špirić privremeno bude suspendovan i smijenjen s mjesta predsjednika Komisije za nadzor nad radom OBA zbog navoda da je zloupotrijebio poziciju i samovoljno sačinio zaključke Komisije na osnovu kojih je izdao određene naredbe rukovodstvu OBA.

Kritike na račun OBA iznio je i Čović, koji je kazao da u ovoj državi nema zaštićenih i privilegovanih te da OBA ne može voditi paralelne sisteme i da ne može pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva po potrebi i zadatku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije