BiH

Dodik na komemoraciji srpskim žrtvama

Dodik na komemoraciji srpskim žrtvama
Dodik na komemoraciji srpskim žrtvama

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Bratuncu obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Podrinju.

Parastos počinje u 11.00 časova, najavljeno je iz kabineta predsjednika.

U Bratuncu će sutra biti održan centralni komemorativni skup povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na Petrovdan 1992. godine ubijeno je 69 srpskih civila i vojnika, a 22 su zarobljena od kojih polovina još nije pronađena.

Nastavljajući etničko čišćenje na području bratunačke i srebreničke opštine, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su na Petrovdan 1992. godine bratunačko selo Zagoni radi zavaravanja srpskih snaga, a težište napada usmjerile su na srebreničko selo Zalazje gdje su vođene žestoke borbe.

Najveće zločine muslimani iz Srebrenice počinili su tokom 1992. i 1993. godine u bratunačkim i srebreničkim selima Bjelovac, gdje je 14. decembra 1992. godine ubijeno 109 Srba, Skelanima gdje je 16. junaura 1993. godine ubijeno 69 Srba, te u Sasama, Biljači i Zalazju na Petrovdan 1992. godine.

U Podravanju 24. septembra 1992. godine ubijeno je 32 lica srpske nacionalnosti, dok je u Kravici na Božić 1993. godine na najmonstruozniji način masakrirano 49 srpskih civila.

Srpska sela najčešće su napadana na najveće pravoslavne praznike Đurđevdan, Trojčindan, Vidovdan, Petrovdan, Božić...

Od oko 3.500 nastradalih Srba iz Srebrenice, Skelana, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika, u toku posljednjeg rata, skoro polovina ubijenih bili su civili - starci, žene, djeca i bolesne, nepokretne i slijepe osobe.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju, tokom proteklog rata, ostalo je oko 800 srpske djece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Od aprila 1992. do januara 1993. godine u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela, masakrirano i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici i selima oko Bratunca, Milića, Srebrenice i Skelana.

Za ubistva Srba srednjeg Podrinja, pretežno civila, među kojima je bilo 

najviše žena, djece i staraca, još niko nije procesuiran, osim komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića koji je u Haškom tribunalu bio osuđen na samo dvije godine zatvora, a zatim oslobođen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije