BiH

Dodik odao poštu stradalim Srebreničanima

Dodik odao poštu stradalim Srebreničanima
Dodik odao poštu stradalim Srebreničanima

SREBRENICA - Milorad Dodik, predsjednik RS, posjetio je danas opštinu Srebrenica te položio vijenac i odao počast bošnjačkim žrtvama u Memorijalnom centru Potočari.

"Istina je da se ovdje desio zločin i žao mi je svih žrtava, ali je činjenica da se dosta politizuje o tim dešavanjima", rekao je Dodik u Potočarima.

Predsjednik RS odao je počast i stradalim Srbima u spomen-sobi parohijskog doma u Srebrenici.

Na sastanku sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom opštine Srebrenica, dogovorena je realizacija nekoliko konkretnih projekata.

Kako je usaglašeno, prioritetno će biti rekonstruisan put Srebrenica - Zeleni Jadar, a iz sredstava Kabineta predsjednika RS biće nabavljeno vozilo za srebrenički Dom zdravlja, koje će biti na usluzi pacijentima kojima je potrebna dijaliza.

Takođe, dogovoreno je da će Vlada RS ove godine obezbijediti 50.000 maraka za obilježavanje značajnih datuma u Srebrenici.

Osim toga, tokom sastanka bilo je riječi i o zemljištu potopljenom od strane hidroelektrane u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije", a koja od završetka rata za to ne plaća naknadu opštinama Srebrenica, Višegrad i Rogatica.

Predsjednik RS obećao je pomoć kada je u pitanju rješavanje tog problema, najavivši da će to pitanje biti pokrenuto već na sljedećoj zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije.

"Mnogo puta smo razgovarali na najvišem političkom nivou s predstavnicima Srbije. Neću da kažem da nije bilo spremnosti i razumijevanja za to pitanje, ali ovdje nedostaju konkretne naplate. Dogovorili smo da se odmah aktivira pitanje da se počne isplata naplata, a da se dug rješava kasnije", rekao je Dodik.

On je dodao da se slaže s time da, ukoliko tog dogovora ne bude, opštine koje imaju prava na naknadu tuže nadležne institucije u Srbiji.

"Moramo obezbijediti da se obaveze koje Srbija ima po osnovu potopljenog zemljišta isplaćuju", poručio je Dodik.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o banji Guber i dogovoreno je da opština Srebrenica, u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, radi na rješavanju ovog pitanja.

Predsjednik RS podsjetio je da je Vlada RS kroz Razvojni program uložila značajna sredstva u Srebrenicu, dodajući da je uvijek bila tu kroz podsticaje u poljoprivredi, te kroz izgradnju infrastrukture.

"Funkcije RS u ovoj opštini se ostvaruju po zakonu i Vlada RS održaće taj nivo. Podržaćemo opštinu Srebrenica u svemu što čini na podizanju kvaliteta infrastrukture i kvaliteta života", rekao je Dodik.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što u prethodnim godinama u Srebrenici nije bilo etničkih incidenata čak ni na individualnoj osnovi, a takođe pohvaljen je i rad MUP-a RS, koji u saradnji s Organizacionim odborom obilježavanja 11. jula održava javni red i mir.

"Kad Srebrenica uspije da se izdigne iz sfere visoke politike, ide putem razvoja, a kada je u fokusu te velike politike, onda to uznemirava javnost", rekao je Dodik, dodajući da veliku ulogu imaju i mediji.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici uz podršku velikih demokratija, poput EU i SAD, često kršili demokratske principe, namećući svoje zakone.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Duraković je izrazio zahvalnost predstavnicima vlasti RS, dodajući da su dogovorene velike stvari za Srebrenicu, koje će biti sigurno realizovane.

"Srce mi je puno što smo najviše govorili o ekonomskim pitanjima i što smo prvi put, možda, predsjednik Skupštine Srebrenica i ja imali zajednički stav sa drugim sagovornicima", rekao je Duraković, dodajući da je predsjednik RS drag gost i jedan od rijetkih političara, "pragmatičar koji ima konkretne stvari za ovu opštinu".

Duraković je naglasio da često dolaze oni koji obećavaju i "prodaju maglu", a na kraju se ništa ne desi.

Inače, predsjednik RS, koji je i lider SNSD-a, sastao se danas i s rukovodstvom lokalnog SNSD-a u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije