BiH

Dodik predsjednik RS i u naredne četiri godine

Dodik predsjednik RS i u naredne četiri godine
Dodik predsjednik RS i u naredne četiri godine

BANJALUKA, SARAJEVO - Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za predsjednika RS, osvojio je ukupno 302.573 glasa, dok je Ognjenu Tadiću, kandidatu Saveza za promjene, povjerenje ukazalo 295.685 birača.

Prema saznanjima "Nezavisnih", završeno je prebrojavanje glasačkih listića za predsjednika RS, a ovim rezultatima je potvrđeno da su birači Dodiku ukazali povjerenje za još jedan četvorogodišnji mandat.

Na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas je objavljeno da je Tadić dobio 4.208 glasova, a Dodik 2.465 glasova birača koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP), te na potvrđenim listićima.

Sejfudin Tokić, kandidat A-SDA za predsjednika RS, dobio je 4.309 glasova, a Ramiz Salkić, kandidat koalicije "Domovina" 4.290 glasova, ali u konačnici Salkić ima daleko veću prednost od Tokića.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a, potvrdila je danas da ima informaciju da je brojanje glasova završeno i da se rezultati generišu, te da bi, najvjerovatnije, mogli biti utvrđeni danas.

Ona pojašnjava da je u pitanju zahtjevan softverski sistem koji vrši sabiranje i prema kandidatima i prema nivoima vlasti i ukupno. Ipak, dodaje da utvrđene rezultate pokušavaju da pripreme za sutra, a konferenciju za novinare najkasnije u utorak.

Velike su šanse, dodala je Hadžiabdićeva, da sutra budu utvrđeni rezultati, a onda će u vezi s tim CIK informisati javnost na konferenciji za medije.

CIK je nastavio da iznosi podatke i za ostale nivoe vlasti, koji se odnose na glasove onih koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u DKP-ima i na potvrđenim listićima.

U četvrtak počelo ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta

Kada je riječ o izboru srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 12.515 glasova birača. Kako je danas navedeno na sajtu CIK-a, Željka Cvijanović, kandidat koalicije SNSD - DNS - SP, osvojila je 6.364 glasa, a Goran Zmijanjac, kandidat Stranke pravedne politike 1.606 glasova. Ni u slučaju srpskog člana Predsjedništva ovim nije došlo do promjene u poretku.

Bakir Izetbegović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dobio je 3.133 glasa, Emir Suljagić iz Demokratskog fronta Željka Komšića 1.848, a Fahrudin Radončić, kandidat SBB BiH 1.667 glasova, čime je Izetbegović i dalje u ubjedljivom vođstvu za bošnjačkog člana.

Dragan Čović, kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dobio je 2.980 glasova birača koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u DKP-ima i na potvrđenim listićima i time potvrdio prednost u odnosu na Martina Raguža, kandidata HDZ 1990, kome je pripalo 1.849 glasova, a Živku Budimiru, kandidatu Stranke pravde i povjerenja 459 glasova.

Podsjećanja radi, u četvrtak je počelo ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta u BiH, a Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, rekao je da to ne bi bilo rađeno da su sa birališta dobili uredne podatke.

Opšti izbori u BiH, na kojima su građani, osim predsjednika RS, birali potpredsjednike RS, članove Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, te poslanike u Narodnoj skupštini RS, Parlamentu FBiH i u skupštinama 10 kantona u FBiH, održani su 12. oktobra. Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata, odnosno 7.748 kandidata. Ukupno je bilo registrovano 3.278.908 birača.

Glasovi za parlamente

Najviše glasova za Narodnu skupštinu RS iz inostranstva dobila je koalicija "Domovina", koja je u prvoj izbornoj jedinici za NS RS dobila 2.342, dok je SDP imao 733 glasa, a lista SDS - PUP - SRS 53, dok je SNSD-u pripalo 45 glasova. Slično je i u ostalim izbornim jedinicima, s tim da je bilo i izbornih jedinica u kojima su najviše glasova dobijali HDZ 1990, kao što je recimo slučaj u četvrtoj izbornoj jedinici, gdje je ova stranka osvojila 2.467 glasova naspram "Domovini" koja je dobila 195.

Što se tiče parlamenta BiH, najviše glasova iz inostranstva dobili su SDA, DF Željka Komšića i koalicija HDZ BiH - HSS - HKDU BiH - HSP. Što se tiče stranaka iz RS, najviše su dobili SDS i SNSD, pa je tako u Izbornoj jedinici dva za parlament BiH SDS osvojio 2.071 glas, a odmah iza njega je SNSD sa osvojena 2.044 glasa, dok je SDP BiH imao 1.989 glasova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije