BiH

Dodik u Sarajevu podnio zahtjev za vizu

Dodik u Sarajevu podnio zahtjev za vizu
Dodik u Sarajevu podnio zahtjev za vizu

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas je u Ambasadi SAD u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu američku vizu.

"Iz proceduralnih razloga ranije sam podnio zahtjev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtjev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao", rekao je Dodik, koji je u Istočnom Sarajevu istakao uvjerenje da će redovnu vizu dobiti u narednih dan-dva kako bi mogao da otputuje u Vašington u drugoj polovini januara i učestvuje na određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Spekulacije su počele i prije nego što je potvrđena bilo kakva vijest o tome. Oni koji to osporavaju, čine to iz nekih svojih razloga. U svakom slučaju, zahvalan sam mojim prijateljima koji se nalaze u bliskom okruženju američkog predsjednika Trampa što su mi uputili poziv", istakao je Dodik.

On je izrazio očekivanje da će dobiti vizu, jer smatra da je politika koju vodi bila usmjerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma.

Dodik je dodao da su pozivi za podršku pravnoj državi i pravnom sistemu apsurdni ukoliko neko očekuje da RS podrži Sud i Tužilaštvo, koji nemaju ustavne pozicije, kao i Ustavni sud BiH u kome sjede stranci koji modifikuju politički sistem. Potvrdio je da je nedavno razgovarao sa Brajanom Hojtom Jiom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, i Morin Kormak, ambasadorom SAD u BiH, za koje je istakao da su od njega tražili da se odrekne politike SNSD-a, odnosno deklaracije koja govori o tome da će 2018. godine imati ocjenu da li se provodi izvorni Dejton ili ne i da li će podržati određene akcije. On je naveo da je njegov odgovor bio da SNSD ima svoje organe i da će oni odlučivati o tome, ali i da nije pristojno da se miješaju u odluku političkih partija.

Drugo traženje, dodao je on, bilo je da se odazove pozivu Tužilaštva BiH u okviru istrage koja se vodi protiv njega kao osumnjičenog u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Danu RS. Ipak, kaže Dodik, pošto se radi o njemu lično, spreman je da da izjavu tužiocu u Istočnom Sarajevu, u pravosudnim institucijama RS, ili u SIPA, odnosno bilo gdje na prostoru RS.

"Međutim, insistira se isključivo na mom dolasku u Sarajevo. Imam sumnje i rezerve na korektnost u tom procesu", rekao je on.

Ambasada SAD u BiH prethodno je u saopštenju istakla da su Hojt Ji i Kormakova nedavno apelovali na Dodika da "preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje". Izrazili su zabrinutost zbog njegovih nedavnih  izjava i postupaka, ponovivši  ranije iznesene stavove - da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona, te da on i koji to čine moraju snositi odgovornost.

"Veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog sporazuma. Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD", navodi se u saopštenju Ambasade.

Dodik je današnju posjetu Sarajevu i Istočnom Sarajevu iskoristio da se susretne sa ambasadorima Rusije i Srbije, ali detalji tih razgovora nisu bili poznati javnosti.

U ruskoj ambasadi se upisao u knjigu žalosti koja je otvorena povodom avionske nesreće u Crnom moru u kojoj je poginulo 92 ljudi, među kojima i umjetnici Akademskog ansambla pjesme i igre ruske armije "Aleksandrov".

"U ovim teškim trenucima za prijateljski i bratski narod Rusije duboko saosjećamo sa porodicama članova državnog ansambla i ostalih nesrećno nastradalih", kazao je Dodik.

On je dodao da je to ogroman gubitak za cjelokupan ruski narod, sa kojim srpski narod ima tradicionalne i istorijski snažne neraskidive veze.

"Utoliko je naše saosjećanje u vašem bolu za tragično izgubljenim životima još veće. Rusiju i veliki ruski narod volimo s posebnim osjećajem ljubavi", upisao je predsjednik RS u knjigu žalosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije