BiH

Dodik u julu sa Putinom

Dodik u julu sa Putinom
Dodik u julu sa Putinom

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, potvrdio je danas da će u julu imati priliku da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema njegovim riječima, to je dio redovne komunikacije koja je i dosad davala rezultate, kao i sastanci sa mnogim drugim zvaničincima iz svijeta.

Dodik je podsjetio da je Rusija u RS prisutna u ekonomskom i privrednom smislu i da je dobar partner, kao i mnoge zemlje sa zapada, te da RS i sa jednim i drugim pokušava da ima svoje interese, što je vidljivo iz razgovora sa Putinom i Federikom Mogerini, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Sama činjenica da u teškim ekonomskim i poslovnim aktivnostima Rusija zadržava značajan broj radnika u Rafineriji u Brodu govori o njihovom opredjeljenju. Nikada nismo čuli od Putina ili bilo koga da smo ruska interesna zona, nego se radi o prijateljstvu koje daje rezultate, a nastavićemo da sarađujemo sa Zapadom i Kinom, sa kojom možemo dobiti značajne projekte", naveo je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska imala više zahtjeva i prisile od Zapada, nego od Rusije.

"To što sada ne funkcionišu odnosi Zapada i Rusije, ne treba mi da budemo kolateralna šteta. Orijentisani smo ka EU, a Srpska nema namjeru da uđe u bilo kakvo dalje kretanje prema NATO-u, a naše odluke su vezane za raniji konsenzus, što mogu potvrditi svi politički faktori i Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Vukota Govedarica", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nije zadovoljan činjenicom da je RS neopravdano sankcionisana sa stanovišta Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih finansijskih institucija.

"Kada RS ispuni obaveze, onda naiđemo na problem što to nije uradila Federacija BiH ili zajednički nivo. Bio sam predsjednik Vlade kada RS nije dobila sredstva MMF-a jer nije izručila osumnjičene za ratne zločine , a FBiH jeste, što pokazuje da postoje dupli aršini", dodao je Dodik.

Kada je riječ o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o akcizama u parlamentu BiH, Dodik je ponovio je da je RS ispunila sve uslove potrebne za aranžman sa MMF-om i da nema namjeru da preuzima tuđu odgovornost.

"Nisam siguran da će uspjeti biti postiguto rješenje do kraja ovog mjeseca. Pismo namjere na nivou BiH potpisao je Savjet ministara BiH i preuzeli su obavezu da će sve ispuniti, kao i aktuelna većina u parlamentu BiH, gdje SNSD nije i naša odgovornost nije ovaj nivo", smatra Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije