BiH

Dodiku prijete smrću

Dodiku prijete smrću
Dodiku prijete smrću

BANJALUKA - Na sajtu vijestiummeta.com, za koji bezbjednosni stručnjaci tvrde da je blizak vehabijskom pokretu u Bosni i Hercegovini, kao i na Facebook stranici tog portala, više forumaša je putem komentara zaprijetilo smrću Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

Ispod vijesti "Dodik uputio pismo podrške Izraelu", koja je podijeljena na Facebook stranici "Vijesti Ummeta", nanizali su se brojni komentari prijetećeg sadržaja, pa je tako izvjesni Ammar Ramljak sa svog profila poručio: "I tvoja će glava uskoro biti otkinuta, psu jedan".

To je, međutim, tek jedna od brojnih opasnih poruka koje su se nanizale, poput onih u kojima je navedeno da "ovog četnika treba zaklati k'o kurban i podijeliti psima da pojedu" i "treba ga smaknuti".

Iako su prvi komentari sa šokantnim sadržajem počeli da se objavljuju još 12. jula, administratori Facebook stranice "Vijesti Ummeta" nisu ih brisali, već su i danas nastavili huškačku politiku.

Naime, nakon što su "Nezavisne" na svom portalu objavile vijest o ovim prijetnjama, taj članak se ubrzo našao i na navedenoj Facebook stranici, i forumaši su počeli da dopisuju komentare, tako da je ubrzo postalo tijesno za rečenice sa prijetećim sadržajem.

"Nije musliman ko mu ne zaprijeti", napisao je u komentaru Mersad Bajrović, dok je sa profila "Ahluls Sunnah", čiji je autor naveo da živi u Novom Pazaru, poručeno: "Jok ubiti, nego seći deo po deo"!

O kakvom je sajtu i Facebook stranici riječ dovoljno govore činjenice da se na vijestiummeta.com svakodnevno ažuriraju članci, čije su centralne teme šerijat, mudžahedini i džihad.

Za bezbjednosne stručnjake nema dileme: kažu da se ovakve prijetnje moraju tretirati sa maksimalnom ozbiljnošću.

"Ni u kom slučaju se one ne smiju shvatiti olako! Krajnje je vrijeme da se otkrije autor, odnosno autori, koji periodično pišu ne samo na račun predsjednika RS, nego i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH", poručuje Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja.

Dodaje da je autore potrebno pronaći iz više razloga... Kao prvi navodi da bi oni pronalaskom bili osujećeni, odnosno da ne bi ni pomislili na neku radikalnu akciju, a drugo da se ovakve prijetnje ne bi ponavljale.

"Sada je krajnje vrijeme da oni kojima je to posao otkriju ko stoji iza tih prijetnji", ocijenio je Ćeranić, dodajući da nije posjećivao portal vijestiummeta.com, ali jeste slične sajtove koji, kako je rekao, upućuju na radikalne skupine.

Ćeranić je, ujedno, potvrdio da bezbjednosne agencije imaju dovoljno i potencijala i tehničkih mogućnosti da dođu do autora ovih prijetnji.

"Suština je u tome da nadležni otkriju, ili bar ukažu na one koji prijete, da ako se nalaze na tački planete do koje oni ne mogu da dosegnu - bar znamo od koga dolaze prijetnje", podvukao je Ćeranić. 

Posla su se već prihvatili u MUP-a RS, iz kojeg su kazali da povodom prijetnji smrću predsjedniku RS Miloradu Dodiku već vrše provjere s ciljem utvrđivanja sa kojih IP adresa su te prijetnje upućene.

"Uporedo s tim povećan je i oprez policijskih službenika koji vrše obezbjeđenje predsjednika RS", kazali su nam iz MUP-a RS.

Inače, bezbjednosni stručnjaci ranije su "Nezavisnim" potvrdili da je na internetu sve više sajtova i portala koji promovišu vehabizam, a uporedo s njima niču i stranice, grupe i profili na društvenoj mreži Facebook posredstvom kojih su vehabije iz BiH i okruženja odlično povezane.

Bezbjednosni stručnjaci otkrili su nam da je riječ upravo o sajtovima poput vijestiummeta.com, a "društvo" su još i putvjernika.com, islambosna.ba, te balkanskiemirat.com, ali i stranice, odnosno profili na Facebooku, poput "Put vjernika do Dženneta", te "Poziv u raj".

"Sve su te stranice radikalno islamističke. To njihovo povezivanje je opasno i bezbjednosne agencije treba da nadziru ovaj proces", ističu stručnjaci, a zanimljivo ali i alarmantno je to što je većina spornih portala i stranica i dalje aktivna na internetu.

"Ostajemo na medijskom braniku muslimana"

Inače, danas kasno popodne na sajtu vijestiummeta.com objavljeno je i reagovanje na tekst na portalu "Nezavisnih", u kojem administratori tog proislamskog sajta nastavljaju sa iznošenjem uvredljivih sadržaja i navode, između ostalog, da je "laž srpski državni interes".

"'Vijesti Ummeta' će i dalje in sa Allah stajati na medijskom braniku muslimana, ma odakle oni bili", navodi ovaj portal u svom reagovanju.

Naslovi na portalu

vijestiummeta.com

- Žestoki napadi talibana širom Afganistana

- Islamska država - Od napada sa leđa do najuticajnije vojne sile u Siriji

- Uvođenje šerijata podržava samo 15% muslimana Bosne i Hercegovine

- Islamska država prekinula dotok plina Izraelu

- Upoznajte ko su mudžahidi o kojima nam nisu pričali

Dodik: Ne obazirem se na prijetnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ga najnovije prijetnje smrću, upućene sa vehabijskog sajta, neće spriječiti da obavlja funkciju na koju je izabran.

Dodik je u izjavi novinarima u Stanarima rekao da su prijetnje stalna pojava i da se više ne obazire na njih.

"Svi mi koji imamo javnu funkciju i koji radimo u ime Srpske izloženi smo takvim prijetnjama, ne samo ja već i drugi. Naravno, ne treba biti naivan i to zanemariti, ali u svom slučaju to me neće spriječiti da nastavim da radim svoje posao", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije