BiH

Dogovorena koalicija: SDA, DF i HDZ činiće vlast u Federaciji BiH

Dogovorena koalicija: SDA, DF i HDZ činiće vlast u Federaciji BiH
Dogovorena koalicija: SDA, DF i HDZ činiće vlast u Federaciji BiH

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i HDZ BiH trebali bi tokom večeri potpisati sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou za koji je rečeno da nije u suprotnosti sa onim sporazumom koji je već potpisan između SDA, DF-a i Saveza za promjene na državnom nivou.

Sporazum o budućem djelovanju ove koalicije je definisan u 10 tačaka, detalje će tokom narednih nekoliko sati razraditi stranački timovi.

Predsjednik DF-a Željko Komšić novinarima je saopštio kako ta stranka neće tražiti ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u Vijeću ministara i u Vladi FBiH što bi po logici stvari trebalo značiti da će vjerovatno tražiti pozicije ostalih.

Takođe, iako su novinari insistirali na tome da Dragan Čović odgovori da li sve ovo znači da HDZ ide u državnu vlast bez SNSD-a, on je odbijao dati precizan odgovor ali je u nekoliko navrata rekao da on i njegova stranka neće blokirati proces uspostave vlasti.

"Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini", naziv je sporazuma koje će ove tri stranke potpisati tokom večeri piše Klix.

Deset tačaka koje se nalaze u sporazumu su: Ustav i Izborni zakon, euroatlanske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, odrrživ povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere plan i rokovi realizacije.

Komšić je pojasnio da će timovi stranaka nastaviti raditi na detaljima sporazuma tokom nekoliko narednih sati, rekao je da je bitno i da su svi saglasni da se vlast na svim nivoima formira što prije.

"Stav DF-a je da su se uvjeti za formiranje vlasti na nekim nivoima stekli, a tu prije svega mislim na državni nivo. To je moje mišljenje. Također, vlast na kantonalnim nivoima i na nivou FBiH treba formirati do Nove godine. Zbog same strukture i specifičnosti DF-a, mi nećemo tražiti ni hrvatske, ni bošnjačke ministarske pozicije na nivou Vijeća ministara BiH, a ni na nivou Federacije", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara šta će onda DF tražiti, Komšić je rekao: "Eto računajte šta ostaje, ostaju i ostali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije