BiH

Dom naroda PS: Nastavak sjednice bez sporne tačke

Dom naroda PS: Nastavak sjednice bez sporne tačke
Dom naroda PS: Nastavak sjednice bez sporne tačke

Za danas je zakazan nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prekinute 17. marta zbog nedolaska srpskih delegata iz SNSD-a i DNS-a nezadovoljnih predloženim sastavom jedne od zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Zakazivanju nastavka sjednice prethodio je dogovor u Proširenom kolegijumu Doma naroda da se sa dnevnog reda skine sporna tačka o izboru Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Na sjednici Proširenog kolegijuma, održanoj 23. marta, dogovoreno je da ova tačka neće biti razmatrana na sjednicama Doma naroda sve dok to pitanje ne bude riješeno na sjednici Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda.

Uz izbor članova ostalih zajedničkih komisija oba parlamentarna doma predviđeno je da delegati razmotre izvještaj o provođenju opštih izbora u BiH 2014. godine, te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2013. godinu.

U nastavku sjednice Doma naroda trebalo bi da budu izabrani i članovi delegacija parlamenta BiH iz Doma naroda u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Centralnoevropskoj inicijativi, Parlamentarnoj skupštini Mediterana, Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran, Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja.

Problem pri izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA nastao je u Predstavničkom domu gdje je, mimo prvobitno postignutog dogovora, umjesto Nikole Špirića iz SNSD-a izabran Sadik Ahmetović, poslanik SDA.

Predstavnici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom i Domu naroda istakli su da je neprihvatljivo da od 12 članova te komisije budu tri Srbina, pet Bošnjaka i četiri Hrvata i da najjača politička partija u opoziciji – SNSD nema nijednog člana iz Predstavničkog doma.

Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OBA čine po šest članova iz Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH, a predsjedavajući se bira iz reda opozicionih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije