BiH

Drogu dostavljaju na kućni prag

Drogu dostavljaju na kućni prag
Drogu dostavljaju na kućni prag

SARAJEVO, BANJALUKA - Novu drogu pod nazivom "magični zmaj" sve više koriste mladi i u BiH, a koja se može nabaviti putem Interneta, u kafićima kao i naručiti na kućnu adresu.

Cijena jednog paketića u zavisnosti od vrste arome kreće se od osam pa do 24 marke.

Na veb stranici koja prodaje drogu "magični zmaj", koja je po sastavu mješavina sušenih biljaka i služi prvenstveno za aromatizaciju prostora, mogu se naći sve potrebne informacije o ovoj drogi, njena cijena, vrste, način kupovine pa čak i efekat koji ima.

Tatjana Maglov, nacionalni koordinator za alkoholizam i narkomaniju RS, potvrdila je da je čula da se nova droga pojavila među mladima i da je sve popularnija.

"Ovu drogu mladi najviše koriste u noćnim izlascima, u klubovima i kafanama", izjavila je Maglovova.

Zbog opasnosti od nove vrste droge Ombudsman za djecu RS zatražio je od nadležnih institucija da ovu supstancu pod hitno uvrste na listu narkotika i zabranjenih supstanci.

Vesna Popović, portparol ove institucije, upozorila je da je problem utoliko teži što navedena droga nije uvrštena na listu narkotika, pa se vrlo lako može nabaviti u slobodnoj prodaji, a pored toga je legalna i nije skupa.

"Ova droga je poznata i pod nazivom 'zmaj' ili 'magični zmaj', a prema ocjeni stručnjaka, kod mladih budi interesovanje za drogama i otvara put prema ovisnosti. Sastoji se od suvog egzotičnog bilja, vrlo je popularna kod mladih i koriste je kao drogu u kombinaciji sa duvanom", upozorila je Popovićeva.

Ovakve i slične mješavine biljaka koje se prodaju kao sredstva za aromatizaciju prostora mladi puše jer imaju učinak kao i kanabis, upozoravaju stručnjaci, dodajući da je problem što njihova konzumacija otvara put prema ovisnosti.

"S obzirom na sve štetne posljedice na koje upozoravaju, te na činjenicu da je pitanje dana kada će se naći u prodaji i na našem prostoru, važno je da nadležne institucije preduzmu potrebne mjere u cilju upoznavanja javnosti sa pojavom samog proizvoda i svim njegovim štetnim posljedicama", ističu u Ombudsmanu za djecu.

U preporuci koju je Ombudsman uputio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS stoji da očekuju da kao resorno ministarstvo preduzmu mjere kako bi prije svega djeca, ali i njihovi roditelji i nastavnici bili na vrijeme obaviješteni o navedenom.

"Pored toga, posebno očekujemo da preduzmete potrebne mjere da proizvod bude uvršten na listu narkotika i zabranjenih supstanci", stoji u preporuci.

Iz Federalne uprave policije je saopšteno da su pripadnici policije koji su zaduženi za  ovu oblast za "magičnog zmaja" čuli više informativno, ali da do sada nisu imali zapljena ove vrste supstance.

Izvoz iz policije RS je kazao da se do sada nisu susreli sa "magičnim zmajem".

"Zmaj" jači od marihuane

- brže djeluje i duže "drži" od marihuane

- izaziva halucinacije

- izaziva osjećaj opuštanja

- stvara osjećaj zadovoljstva i smijanje

- kad prođe dejstvo, stiče se osjećaj zamora i pospanosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije