BiH

Dva HDZ-a idu zasebno na izbore

Dva HDZ-a idu zasebno na izbore
Dva HDZ-a idu zasebno na izbore

MOSTAR - Dvije najveće stranke hrvatskog naroda u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990, neće nastupiti zajedno na općim izborima u oktobru niti će praviti bilo kakva postizborna partnerstva ili koalicije, iz čega proizilazi da će u predstojećem rasporedu snaga u vlasti u mandatnom periodu 2014 - 2018. godina biti mjesta samo za jednu od njih.

Ovo je jedan od ključnih zaključaka jučerašnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, s koje je poručeno da će za HNS partneri za formiranje vlasti nakon izbora biti "izabrani legitimni predstavnici druga dva konstitutivna naroda".

Dragan Čović, lider HDZ BiH, nakon sjednice je potvrdio da će sve stranke HNS-a, izuzev "devedesetke", zajedno izaći na izbore, i to na svim nivoima u BiH.

"Predsjednik Raguž (lider HDZ 1990) nas je informirao da su oni spremni na razini predsjednika RS i nekoliko federalnih županija da idu zajedno na izbore. To je ušlo u zapisnik kao njegova izjava, ali nije ušlo u zaključke", rekao je Čović.

Pojasnio je da će ostale stranke HNS-a dalje dogovarati "kako osigurati hrvatskom narodu da nakon idućih izbora isključivo legitimni predstavnici Hrvata budu u vlasti na svim nivoima".

"Stranke koje su u ime HNS-a dogovorile zajednički nastup isključivo će dalje odlučivati o tomu tko još može zajedno s nama na izbore. Željeli smo motivirati sve stranke HNS-a da nastupe zajedno, to bi bila veličanstvena poruka, ali se to nije desilo. HDZ 1990 ima svoja legitmna prava i to je to", istakao je Čović.

Lider HDZ BiH je rekao da je cilj uvjerljivo dobiti izbore u ime velike koalicije, "koja će spriječiti bilo kakvu i bilo čiju spekulaciju da neko drugi ponovno bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

"Stranke koje su se dogovorile da izađemo zajedno na izbore su stava da naš kandidat za člana Predsjedništva BiH treba da bude iz HDZ BiH, i to je prirodno. Kao najjača straka tako pokazujete da ste spremni voditi narod", naglasio je Čović.

On je izrazio spremnost da se HDZ BiH, kao stranka, u potpunosti utopi u Hrvatski narodni sabor, kako bi hrvatska pozicija bila dodatno ojačana.

"Mislim da nema šanse da se desi nova platforma. Ako bude takvih pokušaja, oni će biti bezuspješni. Onaj tko ovaj put izda hrvatski narod, izdat će sebe i svoju stranku. Takvih smo stranaka imali u prošlosti, a danas im se ni ime ne zna", zaključio je Čović.

Sa druge strane, Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, nakon sjednice je rekao da su predstavnici njegove stranke na sjednici ponovili svoje stavove o tome da je njihova stranka spremna na zajednički nastup na nivou RS i u nekim federalnim kantonima.

"Druge članice su se odlučile da idu na svim razinama. Ja za to nisam imao mandat, a i mislim da u ovom trenutku nije optimalno rješenje da se gubi pozitivna konkurencija među hrvatskim strankama", rekao je Raguž.

On je istaknuo da "devedesetka" ostaje otvorena za sve pozicije koje su bitne, ali i da HDZ 1990 ostaje u okviru HNS-a kako bi zajedno djelovali po svim strateškim pitanjima.

"Ostajemo u okviru HNS BiH, želimo da se HNS otvara i rekonstruira, a ne da se pretvori u jednu stranku. Očekujemo da ćemo voditi pozitivnu kampanju u smjeru jedne nove političke kulture'', rekao je Raguž.

Članice HNS-a, osim dva HDZ-a, su i HSS BiH, HKDU BiH, Demokratski centar (DC) BiH, Hrvatska demokratska unija (HDU), Ujedinjena HSP BiH, HSP Herceg Bosne, Hrvatski pravaški (HP) blok, HSP dr Ante Starčević Herceg Bosne te HSP dr Ante Starčević BiH.

Čović: Uvjerljivo ćemo pobijediti

Lider HDZ BiH izrazio je uvjerenje da će koalicija okupljena oko HNS-a uvjerljivo dobiti izbore "i spriječiti sve dalje spekulacije".

"Isto tako, siguran sam da više nikomu unutar bošnjačkoga naroda ne padaju na pamet krize kakvu su napravili nakon posljednjih izbora. Predsjedništvo BiH nema zajednički stav ama baš ni o čemu, a nitko ne zna ni tko vlada Vladom FBiH i njenin proračunima. To bošnjačke stranke više neće dopustiti", zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije