BiH

Džaferović svjedočio o davanju kredita

Džaferović svjedočio o davanju kredita
Džaferović svjedočio o davanju kredita

SARAJEVO - Ramiz Džaferović, bivši predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH, ispitan je danas u Tužilaštvu BiH.

Nakon više od tri sata ispitivanja novinarima je rekao da je ispitan u svojstvu svjedoka, a u vezi sa svim onim podacima koje je prošle sedmice na konferenciji za medije iznio javnosti. Nije želio govoriti o saslušanju jer, kako je istakao, u cilju istrage, ne treba davati podatke javnosti, a saslušavan je u vezi s poslovima u namjenskoj industriji, te drugim slučajevima u kojima je Razvojna banka FBiH davala kredite.

"Nastavak saslušanja slijedi već u idućoj sedmici, pošto se radi o obimnom predmetu. Dogovorio sam s Tužilaštvom da to ostane među nama, a sve u cilju provođenja njihove korektne istrage", rekao je Džaferović, koji je potvrdio da se radi o pet firmi o kojima je i ranije govorio, ali je dodao da u cijeloj priči postoji još firmi i aktera.

Upitan da kaže jesu li neki političari upleteni, Džaferović je zaključio da će o tome govoriti Tužilaštvo BiH nakon istrage, a ne on.

Dodaje da je bilo vrijeme da se Tužilaštvo BiH uključi u istragu o Razvojnoj banci FBiH, zbog toga što su se slične situacije dešavale i 2012. godine, ali da je sada mnogo ozbiljnije, te da se radi o aktima koji su dokumentovani u smislu kršenja zakonskih propisa.

Upitan zašto je tako dugo čekao da progovori o dešavanjima u Razvojnoj banci i oko nje, rekao je da je kao čovjek koji se bavi ovim i sličnim poslovima zadnjih 20 godina uvijek komunicirao s organima vlasti.

"Zar je potrebno da jedan direktor banke govori o aktima o kojima komunicira i na koje upozorava pojedine organe vlasti? To nije profesionalno. O svemu sam upozoravao i u maju 2013. godine, a i godinu ranije. O tome postoje pisani akti", poručio je Džaferović.

Džaferović je prošle sedmice, nakon što je smijenjen, rekao da se radi o političkom nalogu i želji da se ovlada milionima s računa Razvojne banke, dodavši da je potpredsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin, sada novi v.d. predsjednika, navodno, bio politički komesar SDP-a ispred Vlade FBiH koji je koordinirao i vršio pritiske u banci.

Džaferović je zatražio javno da se zaštiti državna imovina kod pravnih lica, te dodao da je dokumentaciju o pljački i pokušaju uzimanja 76 miliona KM od banke predao Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i FUP-u.

Zatražio je da se provjere poslovanje i finansije firmi: "Saz Monting" d.o.o Maglaj, "Kera Steel Team" d.o.o Mostar, "Krivaja" Zavidovići, "Pretid" Vogošća, "Gikl" Tuzla, te da se provjeri korespondencija u vezi s kreditnim zahtjevima ovih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije