BiH

Džihadisti stigli na Balkan: Bosno i Hercegovino, eto mudžahedina (VIDEO)

Džihadisti stigli na Balkan: Bosno i Hercegovino, eto mudžahedina (VIDEO)
Džihadisti stigli na Balkan: Bosno i Hercegovino, eto mudžahedina (VIDEO)

BANJALUKA - Cijeli Balkan šokirala je jeziva video-poruka pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida", koja se pojavila na internetu, nakon čega je i misteriozno nestala, a kojom su ekstremisti doslovno poručili: "Bosno i Hercegovino, eto vam mudžahedina, pašće mrtva glava!"

Dodatni strah u kosti od ovog poziva utjeruje i kasida - vjerska pjesma koja prati čitav video, a glasi: "Radujte se, Balkanci, dolaze vam bolji dani, dolaze vam muslimani, mi smo islamski hilafet".

Zapravo, teroristi, i to pod okriljem zastave Islamske države (IS), Srbiju su označili kao početnu metu, odnosno centar Balkana koji prvo treba da osvoje, nakon čega slijede ostale zemlje, uključujući i BiH.

"Raduj se, oj ti Srbijo, bićeš dio islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet", glasi strofa koja se odnosi na Srbiju.

Ekstremisti još ističu da su, poslije osvajanja Srbije, pripremili plan da terorističke akcije potom sprovedu u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji i tako islamsku vlast prošire na čitav Balkan, zbog čega i ne čudi činjenica da je ova poruka brzinom svjetlosti zauzela naslovne stranice portala u svim državama regiona.

Ognjen Tadić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, smatra da naše bezbjednosne agencije nisu spremne da se suprotstave ovakvom izazovu.

"Sistem bezbjednosti šupalj je kao sir, i kroz njega prolazi trgovina drogom, ljudima, te trećim stvarima. I realno, on nije u stanju da se u potpunosti odupre opasnostima", ocijenio je Tadić.

Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, smatra da sve bezbjednosne agencije moraju biti maksimalno umrežene.

Ahić podsjeća da je u BiH promijenjena zakonska regulativa koja tretira terorizam, te da samim tim postoji ogroman broj mehanizama kako bismo što bolje odgovorili na prijetnje koje nam dolaze sa raznih strana.

"A policijske organizacije u BiH moraju biti na maksimalnom nivou opreza", poručio je Ahić. 

Komentarišući spomenuti dramatični video-snimak, Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kazao je da IS stavlja pod svoju kontrolu sav islamistički potencijal Al Kaide i drugih terorističkih organizacija u BiH, i najavljuje početak rata na Balkanu.

On upozorava da je IS dobro organizovana i brutalna vojna formacija koja terorizam koristi uvijek kada joj to interesi zahtijevaju.

Inače, srbijanski mediji uveliko upozoravaju na opasnost od džihadizma, pa tako neki od njih podsjećaju da hapšenja pripadnika IS u Prištini, pod sumnjom da su planirali terorističke napade, učestali napadi na Srbe posebno u metohijskom dijelu Kosova, te ispisivanje na srpskim manastirima "kalifat dolazi", govore jedno: da su džihadisti stigli.

I susjede u Hrvatskoj zabrinule su prijetnje terorista, pa je tako Vlatko Cvrtilo, stručnjak za geopolitiku, posjetio da je sve počelo kao propaganda - kada je IS objavila kartu na kojoj se nalazio prostor Balkana.

"Ovo je još jedan dokaz da očito postoje skupine ljudi koji su sljedbenici takozvane Islamske države iz regije i to je upozorenje sigurnosno-obavještajnim strukturama da povećaju pozornost prema tim grupama", naglasio je Cvrtilo.

A, opšte je poznato da ova ozloglašena teroristička organizacija i ovdje ima svoje pristalice, i dovoljno je podsjetiti da gotovo ne prođe mjesec, a da se negdje na području BiH ne zavijore njene zastave. Treba se prisjetiti i da se veliki broj bh. građana i danas bori u Siriji i Iraku, i da će se brojni među njima, uzavrle krvi i još radikalnijih shvatanja, kad-tad vratiti u BiH!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije