BiH

Džombić: Neće biti posljedica po RS i Srbiju

Džombić: Neće biti posljedica po RS i Srbiju
Džombić: Neće biti posljedica po RS i Srbiju

BANJALUKA - Republika Srpska neće imati negativnih konotacija ni smetnji pri realizaciji strateškog partnerstva s njemačkom kompanijom "RWE Inoggy", na izgradnji četiri hidroelektrane na gornjem toku rijeke Drine, uprkos ranije potpisanom Protokolu o razumijevanju zaključenom između "Elektroprivrede RS" (ERS) s "Elektroprivredom Srbije" (EPS).

Ovo je rekao Aleksandar Džombić, premijer RS, i dodao da je "to pitanje uz obostrano uvažavanje i razumijevanje riješio s Ivicom Dačićem, predsjednikom Vlade Srbije".

"S premijerom Dačićem sam dogovorio da ovo pitanje riješimo tako da nijedna strana ne bude nepotrebno oštećena, uz uvažavanje interesa RS i Srbije, kao i interesa ERS i EPS", navodi se u pisanoj izjavi Džombića.

"Nezavisne" su objavile prepisku između njega i Branislave Milekić, generalne direktorice "Elektroprivrede RS", koja ga je samo dan prije potpisivanja ugovora s kompanijom "RWE Inoggy" obavijestila o eventualnim pravno-ekonomskim posljedicama koje RS može imati i to zbog postojanja ugovora s EPS, takođe u vezi s izgradnjom četiri hidroelektrane na rijeci Drini.

Sa RWE-om Vlada RS je potpisala 26. septembra ove godine ugovor o strateškom partnerstvu za izgradnju četiri hidrelektrane na gornjem slivu Drine, okvirne investicione vrijednosti 460 miliona evra.

Džombić u pisanoj izjavi navodi da su na zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije, održanoj početkom ovog mjeseca u Banjaluci, zadužena resorna ministarstva dvije vlade da se ovo pitanje riješi do detalja.

"Smatram da je projekat sa strateškim partnerom, njemačkim RWE-om, jedan od najbitnijih za RS u ovom trenutku, koji će izvijesno omogućiti ekonomski rast u RS. Neću dozvoliti bilo kakve propuste koji mogu diskvalifikovati RS u očima stranih investitora", kategoričan je Džombić.

Naime, Milekićeva je pismom, samo dan prije potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu Vlade RS i RWE-a o izgradnji hidroelektrana, obavijestila Džombića o posljedicama koje bi mogle nastati zbog ovog ugovora s obzirom na to da ERS sa EPS ima potpisan protokol o saradnji takođe o izgradnji ove četiri hidroelektrane.

Odgovarajući na pismo Milekićeve, Džombić najoštrije osuđuje njeno ponašanje, naglašavajući da informaciju o pravno-ekonomskim posljedicama po RS "dostavlja samo dan prije zaključivanja ugovora i istu koristi isključivo kao alibi za eventualne negativne posljedice koje bi mogle nastupiti".

Džombić pismom Milekićevoj naglašava da je potpisivanju ugovora s RWE-om prethodila kompletna procedura, koja je trajala najmanje godinu dana i koju je potvrdila komisija čiji su članovi u punom kapacitetu bili predstavnici ERS.

"Ipak, dostavljanje i sadržaj informacije ne oslobađaju od eventualne odgovornosti za štetu koja bi mogla nastupiti u mogućim sudskim procesima. U tom smislu, Vas i Vaše saradnike koji su učestvovali u radu komisije, kao i ostale članove komisije smatraću odgovornim za posljedice koje su rezultat propusta i nečinjenja, a na koje me upozoravate u informaciji, ponovo ću reći, samo dan pred postpisivanje ugovora. Bili ste obavezni da, u odnosu na probleme navedene u informaciji, reagujete mnogo ranije, kako bi bile donesene valjane odluke i postignuta odgovarajuća rješenja", navodi se u odgovoru Džombića na pismo direktorice "Elektroprivrede RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije