BiH

EU investira milijardu evra u zapadni Balkan

EU investira milijardu evra u zapadni Balkan
EU investira milijardu evra u zapadni Balkan

SARAJEVO - Evropska unija (EU), u okviru Plana povezivanja (Connectivity Agenda), u narednih pet godina planira da investira čak milijardu eura u razvoj i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

Ovo je u petak "Nezavisnim" potvrdio Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, na pitanja kada će i na koji način dogovor sa Bečkog samita u ubrizgavanju prvih 600 miliona eura, od pomenute milijarde, u razvoj infrastrukture u regiji biti konkretiziran.

Mekgafi pojašnjava da će već ove godine svim zemljama biti na raspolaganju više od 200 miliona eura iz pretpristupnih fondova (IPA II).

"Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, trenutni projektni prioriteti za predloženo sufinansiranje iz IPA sredstava za 2015. fokusiraju se na izgradnju mostova i graničnih prelaza u Svilaju i Gradišci. Predložena ukupna svota iz IPA II granta za 2015. godinu je oko 30 miliona eura", naveo je Mekgafi.

Sam šef bh. diplomatije Igor Crnadak iznimno je zadovoljan rezultatima Bečkog samita.

On je za "Nezavisne" ocijenio da je bečki skup značajan i po tome što se više neće govoriti o perspektivi BiH, već o evropskoj budućnosti BiH.

"Nama su sada vrata potpuno i definitivno otvorena, ali će sve zavisiti od nas i od toga da li provodimo reforme. Jako je važno da su mostovi u Svilaju i Gradišci dobili zeleno svjetlo i da će gradnja mosta u Gradišci, koji BiH povezuje sa EU, početi već sljedeće godine", ističe Crnadak.

On zaključuje da su svi projekti vidljivi i da će od njih imati koristi svi građani BiH.

Prema detaljima agende do koje su "Nezavisne" došle, Brisel veliku pažnju poklanja produženju Transevropske transportne mreže (TEN-T) na države regije, odnosno zapadnog Balkana.

S tim u vezi, Evropska unija zaključuje da će to omogućiti bolju integraciju zapadnog Balkana u samu Uniju, ali i povećanje investicija.

Ukupno planirana investicija za sufinansiranje koridora 5c u BiH je, prema ovom dokumentu, 109 miliona eura, od čega su 22 miliona eura grant sredstva.

Također, navedeno je da će za projekat R2a (most kod Gradiške) biti investirana 34,4 miliona eura, od čega su 6,8 miliona eura grant sredstva.

Među prioritetne projekte koje će Brisel podržati su i obnova pruge Sarajevo - Ploče, sarajevskog aerodroma, kao i luke u Brčko distriktu.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u petak je rekao da se na široj listi nalazi čitav niz projekata.

"Zatražit ćemo i rehabilitaciju i proširenje drugih aerodroma od Mostara, Banjaluke, pa do Tuzle. Ostala sredstva od 600 miliona eura, odnosno milijardu eura do 2023. za zapadni Balkan, će biti raspoređena na drugih 10 projekata u oblasti transporta i pet projekata iz oblasti energetike. Od tog broja BiH ima pet projekata u oblasti transporta, ali ima i projekata iz oblasti energetskog sektora, a to je 400 kW dalekovod koji spaja Srbiju, BiH i Crnu Goru", pojasnio je Zvizdić.

On je najavio da će BiH insistirati i na dva važna koridora, od čega je jedan transportni (Jadransko-jonski autoput), a drugi energetski - Jadransko-jonski gasovod.

Inače, odjeci sa Bečkog samita, koji je održan 26. i 27. avgusta, još se ne stišavaju, a zvaničnici svih država regiona koji su prisustvovali samitu odišu optimizmom.

Koliko je zapravo Evropska unija ozbiljna u nakanama regionalnog i infrastrukturnog integrisanja ovog dijela Evrope potvrđuje i informacija da su već poznati domaćini naredna dva samita na vrhu, a to su Francuska i Italija.

Jasna poruka političarima

Međunarodni zvaničnici su BiH, ali i drugim zemljama zapadnog Balkana, kako prenose mediji, u Beču poslali jasnu poruku: možemo vam dati smjernice i upozorenja, ali ne i uraditi posao umjesto vas!

Takođe, bili su kategorični da samit u Beču, kao i onaj prije njega u Berlinu, te predstojeći u Francuskoj i Italiji daju pozitivan impuls i podsticaj za napredak u reformama koje se moraju sprovesti na evropskom putu, ali ne smiju biti alibi za neodgovornost balkanskih političara, koja se može primijetiti između ovakvih konferencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije