BiH

Erjavec: BiH ne može sama da razmrsi dejtonski čvor

Erjavec: BiH ne može sama da razmrsi dejtonski čvor
Erjavec: BiH ne može sama da razmrsi dejtonski čvor

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec predložio je da se u novom pristupu EU za BiH najozbiljnije razmotri nova međunarodna konferencija, kojom bi se BiH "napravila modernom decentralizovanom evropskom zemljom".

U pismu upućenom visokom predstavniku EU Ketrin Ešton, komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, te ministrima spoljnih poslova članica EU, Erjavec ističe da Unija treba pokrenuti i predvoditi odgovarajući proces uz podršku međunarodnih partnera, koji treba biti dobro pripremljen sa isplaniranim vremenskim okvirima i dobrim završetkom.

"Krajnji cilj tog procesa treba biti široka ustavna reforma. Najvjerovatnije, biće potrebna nova međunarodna konferencija, s obzirom na to da je teško očekivati da BiH sama razmrsi dejtonski čvor. Od suštinskog je značaja da građani prihvate novi ustav, a ne da se nameće izvana. U međuvremenu, BiH se treba omogućiti da napreduje na evropskom putu", smatra Erjavec.

Erjavec u pismu, koje je sarajevski "Dnevni avaz" dobio na uvid, naglašava da se već sada trebaju pokrenuti aktivnosti na oživljavanju ekonomije u BiH.

On predlaže da EU, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond koordinišu svoje aktivnosti u BiH.

Erjavec se snažno protivi svakom daljem rezanju IPA fondova za BiH i predlaže da oni budu maksimalno iskorišteni za jasno definisane i ciljane projekte.

Slovenački šef diplomatije predlaže i sveobuhvatnu reformu javne uprave i policije, navodeći da je "jasno pokazano da policijske strukture u BiH nisu uvezane i da im očajnički treba jasna koordinacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije