BiH

Evropska komisija smatra da je dovoljno popuštala BiH

Evropska komisija  smatra da je dovoljno popuštala BiH
Evropska komisija smatra da je dovoljno popuštala BiH

SARAJEVO - Generalni direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino istakao je da je Evropska komisija razočarana što je u BiH izgubljen pozitivan momentum od junskog političkog dijaloga na visokom nivou zbog nove dinamike razvoja odnosa među političkim partijama i da želi da vidi da se stvari pokreću sa mrtve tačke i ispune osnovni uslovi.

Sanino  je u razgovoru sa zamjenikom ministra inostranih poslova BiH Anom Trišić Babić istakao da se mora naći interni dogovor oko načina da se dođe do mehanizma koordinacije, kao i dogovora oko paketa IPA 2012. 

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je za Evropsku komisiju dogovorena Mapa puta još aktuelna, a političari u BiH trebalo bi da ponovno pokrenu dinamiku u vezi sa procesom proširenja.

Naglašavajući da je Evropska komisija uložila veliki napor da zadati rokovi budu produženi u više navrata i da novih produžavanja rokova više neće biti, on je naveo da je zbog toga Evropska komisija primila mnogo kritika od zemalja članica zbog popustljivosti.

Sanino se osvrnuo i na skori ulazak Hrvatske u EU i napomenuo da je neophodno da sve strane pokažu spremnost da budu riješeni postojeći problemi između BiH i Hrvatske, pozvavši BiH da zauzme proaktivan stav i da se pokaže fleksibilnost kako bi neriješena pitanja između dvije zemlje bila riješena što prije.

Ana Trišić Babić je informisala Sanina o najnovijim dešavanjima u BiH, nedavno održanim lokalnim izborima i velikom odzivu birača.

Ona je izrazila optimizam po pitanju formiranja parlamentarne većine i na državnom i na federalnom nivou, nakon čega će biti nastavljeno ispunjavanje preuzetih obaveza iz Mape puta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije