BiH

Evropska unija gubi strpljenje: Kandidatski status BiH miljama udaljen

Evropska unija gubi strpljenje: Kandidatski status BiH miljama udaljen
Foto: Ilustracija | Evropska unija gubi strpljenje: Kandidatski status BiH miljama udaljen

SARAJEVO - I dok Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavljuje da je kraj ove godine okvirni rok do kojeg bi BiH trebalo da uputi Evropskoj uniji (EU) prevedeni upitnik, te da bi nakon toga trebalo da započnu pregovori o kandidatskom statusu, čini se da je BiH miljama sve više udaljena od Brisela i evropskih integracija.

Naime, upozorenja koja stižu iz EU pokazuju da su njeni zvaničnici nezadovoljni odnosom bh. vlasti prema Reformskoj agendi i onome što je obećano u pismu najmere MMF-u. Pored neriješene situacije u vezi s akcizama na naftu i naftne derivate, i Izborni zakon BiH je kamen spoticanja evropskom putu zemlje. Sve ovo upućuje da EU gubi strpljenje i da su kandidatski status i evropski put pod znakom pitanja.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, rekao je za "Nezavisne" da je u 2016. godini bilo puno dobrih stvari, ali da ove ide dosta sporo.

"U najkraćem, ako uspijemo da utvrdimo i prevedemo odgovore na upitnik do kraja godine, postoji realna mogućnost da se u 2018. godini dobije kandidatski status", ističe šef bh. diplomatije.

Kako ističe, kada bismo iz svih stranaka izabrali najbolje, nemamo dovoljno dobrih ljudi da uspostavimo pravu strukturu.

"To je činjenica i treba da je priznamo", naglasio je on.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da su evropski zvaničnici potpuno svjesni neodgovornosti političkih vrhova u BiH. Slikovito to potkrepljuje i posljednje pismo Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, koji je, kako ističe Bećirović, zvaničnike u BiH uslovio: "Ako ne bude akciza, neće biti ni sredstava iz evropskih fondova, a time nema ni projekata".

"Čisto sumnjam da će BiH u skorijoj budućnosti dobiti kandidatski status, a i da će aktivirati MAP. To su priče za malu djecu koje pričaju Dragan Čović i ostali, a u koje više ne vjeruje ni EU", kazao je Bećirović.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, smatra da je novi pristup evropskih zvaničnika dobar jer su konačno shvatili s kim imaju posla i da naši zvaničnici jedno govore, a drugo rade.

"Teško da će BiH uskoro dobiti kandidatski status. Godinu dana nam treba da odgovorimo na pitanja iz upitnika Evropske komisije, a Srbiji je trebalo dva mjeseca, šest mjeseci je Srbija pregovarala oko jednog poglavlja, a BiH će ovakvim tempom šest godina da pregovara. Teško da ćemo na ovaj način u EU", kazao je Šepić.

Njegova koleginica iz SNSD-a Milica Marković ističe da je vlast na nivou BiH najodgovornija za zastoj i blokadu BiH.

"Ne vjerujem da će u skorije vrijeme doći do popune upitnika. Postoji niz suštinskih i tehničkih problema, a koliko se sjećam, koalicioni partneri na nivou institucija BiH najavljivali su prošle godine u decembru kandidatski status, a kojeg će to decembra biti niko ne zna", kazala je Markovićeva.

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a, kaže da iako je u posljednje vrijeme došlo do zastoja, optimista je u pogledu evropskih integracija. Vjeruje da će u toku predsjedavanja Predsjedništvom BiH Dragana Čovića biti učinjen još jedan korak ka EU i da će biti završen upitnik, te da će BiH na proljeće dobiti kandidatski status.

"Akcize su već ispričana priča i mislim da to treba još jednom da bude razgovor između UO UIO i Vijeća ministara, pa da onda dođe u parlament", kaže Kožul.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, smatra da je BiH dalje od kandidatskog statusa nego što je bila prošle godine i da za to nije krivo nepostojanje parlamentarne većine, nego političke prilike.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i politički analitičar, kaže da nije problem u Briselu, niti upozorenjima koja dolaze iz EU, jer Briselu je stalo do BiH, kao i do Srbije. Ističe da je problem u onima koji čine vlast u BiH.

"Oni se zalažu za evropske vrijednosti i evropski put javno, a sa druge strane ništa ne čine da prihvate vrijednosti tog društva zbog toga što bi veliki broj njih završio na optuženičkoj klup", kaže Kukić.

Adis Arapović, program menadžer CCI-ja i politički analitičar, ističe da je BiH, kada je u pitanju evropski put, na istom mjestu na kojem je bila prošle godine. Tvrdi da je BiH na "lijepe oči" dobila prošle godine poticaj od EU, te je potpisan SSP i dat upitnik.

"Bojim se da bi se ovim tempom, ako ne bude blokada u vezi sa dogovorom o onih 10 posto pitanja iz upitnika koja nisu usaglašena, odluka o kandidatskom statusu BiH mogla desiti tek krajem 2018. godine", kazao je Arapović, dodavši da je Srbija "šampion" kada je riječ o brzini ispunjavanja upitnika i da su to uradili za dva mjeseca.

Damir Bećirović

Evropski zvaničnici svjesni neodgovornosti političkih vrhova u BiH i sumnjam da će se u skorijoj budućnosti dobiti kandidatski status.

Senad Šepić

Novi pristup evropskih zvaničnika je dobar jer su konačno shvatili da naši zvaničnici jedno govore, a drugo rade.

Milica Marković

Koalicioni partneri najavljivali su prošle godine u decembru kandidatski status, a kojeg će to decembra biti niko ne zna.

Predrag Kožul

Vjerujem da će u toku predsjedavanja Predsjedništvom BiH Dragana Čovića biti učinjen još jedan korak ka EU.

Momčilo Novaković

BiH dalje od kandidatskog statusa nego što je bila prošle godine i za to su krive političke prilike.

Slavo Kukić

Briselu je stalo do Bosne i Hercegovine, kao i do Srbije. Problem je u onima koji čine vlast u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije