BiH

Evropski parlament usvojio rezoluciju o BiH: Poziv na odbacivanje referenduma

Evropski parlament usvojio rezoluciju o BiH: Poziv na odbacivanje referenduma
Evropski parlament usvojio rezoluciju o BiH: Poziv na odbacivanje referenduma

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj izražava zabrinutost zbog slanja pripadnika specijalnih snaga MUP-a RS na obuku u Rusku Federaciju, te osuđuje činjenicu da je Zakon o javnom redu i miru RS još na snazi, za koji ističe da potkopava temelje građanskih sloboda.

Pozdravili su i najavu Milorada Dodika, predsjednika RS, da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti odgođen, ali pozivaju Narodnu skupštinu RS da donesu adekvatnu odluku u tom smjeru.

"Pozivamo na potpuno odbacivanje ideje o referendumu zato što ona ugrožava koheziju, suverenost i integritet zemlje i potkopava napore za popravljanjem socijalne i ekonomske situacije svih građana BiH", naveli su.

Parlamentarci EU izrazili su zabrinutost zbog radikalizacije i činjenice da postoje borci koji se bore u Islamskoj državi, te pozivaju BiH da pojača napore na suzbijanju terorizma i radikalizacije, posebno među mladima.

"Evropski parlament poziva na hitan razvoj programa deradikalizacije i davanje boljih ekonomskih šansi mladim ljudima, što ih može odvratiti od interesovanja za radikalne ideologije", navodi se u rezoluciji.

EP je pozvao na nastavak ustavnih, pravnih i političkih reformi, koje treba da zemlju transformišu u efikasnu i inkluzivnu pravnu državu koja će, kako ističu, garantovati prava svim konstitutivnim narodima i građanima BiH.

"EP poziva institucije EU da budu aktivnije angažovani na pronalaženju trajnog rješenja za ustavnu strukturu BiH", naveli su parlamentarci, te pozvali političke i vjerske lidere da se uzdrže od nacionalističke i secesionističke retorike podjela i polarizacije društva.

EP je pozdravio stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i formiranje nadležnog komiteta za njegovo sprovođenje, ali žali da nisu usvojene procedure rada zbog etničkih blokada u načinu glasanja.

"Sa žaljenjem konstatujemo da je korupcija na najvišim nivoima i dalje raširena pojava, kao i da do sada uloženi politički napori nisu doveli do konkretnih rezultata. i dalje smo zabrinuti zbog slabog pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije", naveli su poslanici.

Parlamentarci su pozvali i radnu grupu da pripremi amandmane na Izborni zakon BiH kako bi bili osigurani uslovi za poštene i demokratske izbore za istinski suverenitet zemlje.

"Demokratski izbori ne mogu dovesti do rezultata ako nema poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda bez bilo kakve diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, polnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi", ističe se u rezoluciji.

Upozorili su na fragmentiranost javne administracije, politizaciju i slabu koordinaciju koja sprečava institucionalne i pravne reforme, najavljene u Reformskoj agendi za koju je parlament iskazao punu podršku.

Johanes Han, komesar za proširenje, zahvalio je Kristijanu Danu Predi, izvjestiocu Evropskog parlamenta za BiH, na rezoluciji za koju je rekao da je u skladu s posljednjim izvještajem Evropske komisije.

"Pozdravljamo tekst koji je uravnotežen i u velikoj mjeri u skladu s izvještajem Evropske komisije o BiH iz novembra 2015. godine. On dobro odražava stanje u zemlji, naročito kada je u pitanju povratak na reformski put i početak rješavanja otvorenih pitanja na putu ka evropskim integracijama. Pozdravljam podršku koju ova rezolucija daje obnovljenom pristupu EU prema BiH, a naročito fokusiranje na socio-ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave, koje je BiH usvojila u okviru svoje Reformske agende iz jula 2015. godine", naveo je Han.

Han je zaključio da je prilikom njegove posljednje posjete Sarajevu 21. marta stekao uvjerenje da u zemlji postoji pozitivna dinamika, te da je pokazano da BiH može ispuniti očekivanja koja se pred nju postavljaju.

"Ali i dalje ostaju otvoreni izazovi čijem rješavanju treba ozbiljno pristupiti, između ostalog, i kroz dalje sprovođenje Reformske agende. Za to će biti potrebno da EU ostane u potpunosti angažovana u BiH i da podrži zemlju u ispunjavanju uslova po prioritetima, u bliskoj saradnji s međunarodnim i lokalnim zainteresovanim stranama, kao što su međunarodne finansijske institucije i organizacija civilnog društva", rekao je on.

Referendum demokratsko pravo građana

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je RS privržena Dejtonskom sporazumu i da ne čini ništa što ugrožava dejtonsko uređenje zemlje i bilo čija prava.

"A što se tiče odluke o referendumu, to je demokratsko pravo svih građana da se izjasne o svakom pitanju koje je relevantno. Poslanike Evropskog parlamenta podsjetio bih da se tamo raspisuju referendumi za puno nevažnija pitanja", rekao je on.

Potrebne dalje reforme

Poslanici Evropskog parlamenta su putem rezolucije pozdravili zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

"BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u istoj sedmici u kojoj je Evropski savjet raspravljao o referendumu UK. Time se pokazalo da je model EU i dalje privlačan", rekao je Kristijan Dan Preda, izvjestilac EP.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije