BiH

Fajon: Najbitniji su dobri odnosi sa Sarajevom

Fajon: Najbitniji su dobri odnosi sa Sarajevom
Fajon: Najbitniji su dobri odnosi sa Sarajevom

BEOGRAD - U očima Evropskog parlamenta je znatno bitniji odnos Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, nego onaj sa Republikom Srpskom, izjavila je za "Danas" Tanja Fajon, poslanik socijalista i demokrata u EP, i izrazila očekivanje da se odnosi Beograda i Sarajeva neće zaoštriti u vrijeme obilježavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

"S obzirom na burnu prošlost Balkana i nesuglasice među državama i narodima, uspješnu regionalnu saradnju i dobre međususjedske odnose vidim kao ključne stvari za napredak cijelog regiona na putu prema EU", rekla je Fajonova, komentarišući mogući uticaj odnosa Srbije i Republike Srpske na evropske integracije Beograda.

Ona je istakla da je jasno da Srbija ima "poseban odnos" sa srpskim entitetom u BiH, ali, dodala je, "isto tako je jasno da na najvišem, državnom nivou, održava odnos sa BiH".

"U posljednje vrijeme se na različitim regionalnim skupovima govorilo o pojačanju regionalne saradnje putem ekonomskih i infrastrukturnih projekata i to me jako raduje. Vjerujem da se odnosi između Srbije i BiH neće zaoštriti u periodu obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici", dodala je Fajonova.

Prema njenim riječima, obilježavanje tog događaja predstavlja priliku za opomenu da se takvi zločini ne smiju ponoviti, "kao i za zajedničku odluku o gradnji novih mostova saradnje i povezivanja u regionu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije