BiH

Ferguson: Podržavamo vladavinu prava u BiH

Ferguson: Podržavamo vladavinu prava u BiH
Ferguson: Podržavamo vladavinu prava u BiH

SARAJEVO - Velika Britanija podržava sve aktivnosti u BiH koje su usmjerene na razvoj vladavine prava, rekao je danas britanski ambasasdor u BiH Edvard Ferguson tokom susreta sa rukovodstvom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Direktor ove policijske agencije Mirsad Vilić upoznao je Fergusona sa zakonskim nadležnostima i organizacionom strukturom Direkcije, te predstavio provedne aktivnosti s ciljem izgradnje njenih kapaciteta.

Vilić je posebno istakao održavanje obuka za policijske službenike, uz značajnu podršku predstavnika Ambasade Velike Britanije u BiH, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

Tokom razgovora istaknuta je uspješna saradnja Direkcije i britanske Ambasade kroz realizaciju većeg broja projekata, poput obuka za engleski jezik, organizacija studijskih posjeta s ciljem upoznavanja najboljih praksi u oblasti provođenja zakona i slično.

Ferguson je rekao da Direkcija ima važnu ulogu u bezbjednosnom sistemu BiH, s obzirom na nadležnosti koordinacije, komunikacije i saradnje. 

On je najavio održavanje vježbe Grupe za vojnu stabilizaciju i podršku Velike Britanije, u kojoj će učestvovati i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ova vježba odnosi se na upravljanje i rukovođenje u situacijama prirodnih katastrofa i saradnje sa civilnim sektorom. 

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja biti nastavljena kroz realizaciju zajedničkih projekata usmjerenih na jačanje kapaciteta za provođenje zakona. 

Osim Vilića sastanku sa britanskim ambasadorom prisustvovali su i zamjenici direktora Direkcije Uroš Pena i Mile Jurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije