BiH

Filipinka zarobljena u saudijskoj ambasadi u Sarajevu

Filipinka zarobljena u saudijskoj ambasadi u Sarajevu
Filipinka zarobljena u saudijskoj ambasadi u Sarajevu

SARAJEVO - U privatnoj rezidenciji zvaničnika Ambasade Saudijske Arabije u BiH u sarajevskom naselju Grbavica pronađena je mlada državljanka Filipina koja je prisilno držana kao služavka, saznaje Srna.

Privatna rezidencija u Kupreškoj ulici broj 9 pretresena je u nedjelju naveče, nakon što je neimenovani predstavnik međunarodne zajednice zatražio od policije da pretraži objekat i oslobodi Filipinku.

Djevojku koja je, prema izvoru Srne, neredovno hranjena, loše tretirana, vjerovatno i seksualno iskorištavana, iz rezidencije je odveo neimenovani međunarodni zvaničnik koji je prisustvovao pretresu.     

U ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu Srna nije uspjela dobiti sagovornika na ovu temu ni nakon više desetina poziva i objašnjenja o čemu se radi.

Zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Uroš Pena potvrdio je nešto kasnije da je pronađena državljanka Filipina u privatnoj rezidenciji službenika Ambasade Saudijske Arabije.

"Riječ je o službeniku Ambasade koji je u ne znam kojem odnosu sa ovom Filipinkom. U suštini, to je privatni odnos, ne znamo koje prirode", rekao je Pena.

On je dodao da je pronađena Filipinka imala odobren boravak, odnosno da u BiH nije bila ilegalno.

Pena je naveo da slučaj pronađene Filipinke nema veze sa Direkcijom, odnosno sa objektima koje obezbjeđuju njeni pripadnici.

Prema Peninim riječima, policija Kantona Sarajevo, odnosno pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo, bila je na licu mjesta.

Od 1. januara Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH preuzela je od Sipe spoljno obezbjeđenje objekata ambasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije