BiH

Golićeva predsjedava Radnom grupom za Trgovsku goru

Golićeva predsjedava Radnom grupom za Trgovsku goru
Golićeva predsjedava Radnom grupom za Trgovsku goru

SARAJEVO - Savjet ministara BiH imenovao je danas ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenku Golić za predsjedavajućeg Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, opština Dvor, u Hrvatskoj.

Na prijedlog Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o formiranju ove radne grupe.

U Radnu grupu su imenovani predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministarstava inostranih poslova /MIP/ i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, te resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će Radna grupa obezbijediti koordinaciju rada institucija BiH, FBiH, Republike Srpske i lokalnih nivoa vlasti u vezi s aktivnostima potencijalne izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o učešću BiH na Međunarodnoj izložbi hortikulture "Ekspo 2016" koja će od 23. aprila do 30. oktobra biti održana u AntalijI, u Turskoj. 

Na sjednici je data saglasnost ambasadoru BiH u Turskoj Damiru DŽanku da potpiše Ugovor o učešću BiH na Međunarodnoj izložbi hortikulture "Djeca i cvijeće", čiji je moto "Održanje zelenog života za buduće generacije".

Ukupni troškovi BiH na izložbi "Ekspo 2016" iznose 766.000 KM, od čega će Turska  grantom vrijednim 697.000 KM pokriti troškove zakupa prostora i izgradnje paviljona za BiH.

Preostalih 69.000 KM za izradu projekta izložbenog prostora, njegovog održavanja te pripremu promotivnog materijala obezbijediće BiH.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost da iz tekućih grantova Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa bude izdvojeno 50.000 KM za učešće BiH na 21. izdanju Međunarodne izložbe "Trijenale" u Milanu.

Ova manifestacija biće održana od 2. aprila do 12. septembra 2016. godine u Milanu pod motom  "21. vijek – Dizajn nakon dizajna", a za koji je Italija obezbijedila BiH učešće bez plaćanja troškova zakupa prostora.

Sredstva za ove namjene, kao i 50.000 KM za održavanje Biznis foruma 16+1 /Kina i države centralne i istočne Europe/, početkom maja u Sarajevu biće obezbijeđena iz granta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za podršku sajamskim i drugim manifestacijama.

Učešćem na ovim međunarodnim manifestacijama daje se mogućnost poslovnoj zajednici iz BiH da uspostavi saradnju među poslovnim ljudima iz cijelog svijeta, te da promoviše domaću proizvodnju u svijetu.

Utvrđen je Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/, odnosno o njihovom zajedničkom korištenju.

Na ovaj način će značajno biti racionalizovani troškovi DKP-a dvije zemlje, unapređena  pomoć građanima i intenzivirana bilateralna saradnja.

MIP BiH i Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore posebnim će implementacionim protokolom postići saglasnost o diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koja će biti zajednički korištena, kao i o svim finansijskim i administrativno-tehničkim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije