BiH

Govedarica: Deklaraciju pisale srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje

Govedarica: Deklaraciju pisale srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje
Govedarica: Deklaraciju pisale srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da su Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač, pisale srpske glave i istakao da je uvjeren da je pravi momenat za njeno usvajanje.

Govedarica je naglasio da je pravi trenutak da se razgovara o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i evropskoj budućnosti, kao značajnim interesima Republike Srpske.

U završnoj riječi nakon rasprave o ovom dokumentu, Govedarica je naveo da je deklaracija predložena u momentu kada je Evropski parlament donio rezoluciju kojom definiše dodatnu federalizaciju BiH, što za Srpsku nikada neće biti prihvatljivo.

"Ne osporavamo hrvatskom narodu da se bori za svoja prava, ali ne dozvoljavamo da to bude na štetu teritorijalnog integriteta Republike Srpske", poručio je Govedarica i pozvao da se u FBiH dogovore kako da hrvatski narod ostvari svoja prava.

On kaže da se u ovoj deklaraciji vidi sadašnjost, ali i budućnost u kojoj se nalaze evropske vrijednosti u kojima postoji vladavina prava i bolji standard.

"Dobro su poznati dejtonski principi - princip dijaloga i razumijevanja, jer samo na takvim temeljima može da živi BiH u kojoj svoje mjesto imaju sva tri naroda i oba entiteta", rekao je Govedarica.

On je naveo da BiH kasni u EU integracijama za razliku od zemalja u okruženju, te dodao da je strateški interes Srpske da prati Srbiju u EU integracijama.

Govedarica je izrazio žaljenje što nije postignuta saglasnost u vezi sa ovim dokumentom, te potvrdio da je na Kolegijumu predloženo da bude povučena, ali da Klub SDS-a nije to prihvatio.

"Ponudili smo ovu deklaraciju na način kako mislimo da ona treba da izgleda, nadajući se da to može biti stav Narodne skupštine. Očigledno nema saglasnosti i žao mi je", kaže Govedarica. 

Razmotrene izmjene i dopune zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim su preciznije deinisani proizvodnja, registracija i promet ovih proizvoda na veliko i malo, kao i njihova upotreba i kontrola kvaliteta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić naveo je da je riječ o proizvodima za zaštitu zdravlja životinja.

"To je potrebno radi adekvatne zaštite zdravlja i interesa potrošača i proizvođača", rekao je Mirjanić.

On je dodao da ovi proizvodi imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti, kao i patnji životinja, ali i da mogu uzrokovati veliku štetu okolini, životinjama i ljudima ako se ne koriste ispravno.

"S ciljem pooštravanja kontrole upotrebe veterinarsko-medicinskih proizvoda brisane su odredbe na osnovu kojih je veleprodaja mogla farmama organizovanim u formi pravnog lica isporučiti te proizvode za sopstvene potrebe", rekao je Mirjanić i dodao da veterinarske apoteke imaju obavezu da promet veterinarsko-medicinskih proizvoda vrše sa načelima dobre prakse.

Ovim zakonom uvodi se komisija za pregled objekata, koju rješenjem formira resorni ministar s ciljem da pregledom utvrdi da li podnosilac zahtjeva ispunjava propisane uslove za vršenje prometa veterinarsko-medicinskim proizvodima na veliko i na malo.

U slučaju da komisija utvrdi da podnosilac zahtjeva ispunjava propisane uslove, sačinjava zapisnik na osnovu koga ministar donosi rješenje kojim se odobrava promet veterinarsko-medicinskih proizvoda na veliko, odnosno na malo.

Privredna društva koja vrše promet na veliko, odnosno na malo veterinarsko-medicinskih proizvoda obavezna su da ispune propisane uslove prije početka vršenja ovih djelatnosti, čime se obezbjeđuje primarna zaštita potrošača.

"Time naša zemlja pokazuje da ima efikasan sistem kontrole proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda radi kvalitetnije zdravstvene zaštite, a time i zdravlja ljudi", rekao je Mirjanić i dodao da je Nacrt usklađen sa direktivama EU, čime je omogućen izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište EU.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije