BiH

Govedarica dao ultimatum: Vanredna sjednica u parlamentu BiH o reformi pravosuđa ili referendum

Govedarica dao ultimatum: Vanredna sjednica u parlamentu BiH o reformi pravosuđa ili referendum
Govedarica dao ultimatum: Vanredna sjednica u parlamentu BiH o reformi pravosuđa ili referendum

ISTOČNO SARAJEVO – Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a rekao je juče novinarima u Istočnom Sarajevu da će ova stranka zatražiti vanrednu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o regormi pravosuđa u BiH.

„Tražićemo da se razgovara o  reformi Suda BiH, Tuižilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilaćkog savjeta. Ako naši partneri u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na posebnu sjednicu, onda će SDS u Narodnoj ksupštini RS zatražiti pokretanje referenduma na kojem bi se građani ovog entiteta izjasnili o  reformi pravosuđa u BiH“, rekao je Govedarica.

On je govoreći  o reformi pravosuđa u BiH, kazao da se Tužilaštvo BiH ne nalazi na pravom putu, te da bi četvrti glavnni tužilac koji bude biran mogao da bude izabran na potpuno pogrešan način.

Ističe da su aktivnosti VTSV-a dovele do još jednog velikog problema , kada je u pitanju RS, a to je potpuna neprincipijelnost u pogledu nacionalne strukture i zastupljenosti entiteta RS kada je u pitanju i Sud i Tužilaštvo BiH.

Naveo je i primjere pa konstatovao da je u Tužilaštvu BiH glavni tužioc sa teritorije  FBiH, u toj istoj instituciji nalaze se četiri zamjenika i od njih četvorice, trio su sa teritorije FBiH. Govedarica, takođe, navodi da u kabinetu glavnog tužioca, sada, a i u zadnjih pet godina , nema niko iz RS.

„Samim tim, to znači da nema ni jednog jedinog Srbina. U Sekreterijatu Tužilaštva, sada, a ni u proteklih pet godina , nema nijendog Srbina.  Šef Kbineta glanvog tužioca i sada i proteklih pet godina je Bošnjak sa teritorije FBiH, a što se tiče Odjeljenja za odnose s janvošću, neman niko iz RS.  Predsjednik Suda BiH dolazi iz bošnjačkog naroda, zamjenik predsjednika Suda BiH dolazi iz bošnjačkog naroda. Predsjednik Apelacionog odjeljenja Suda BiH dolazi iz bošnjačkgo naroda, predsjendik Krivičnog odjeljenja dolazi iz bošnjačkog naroda, predsjendik Upravnog odjeljenja  dolazi iz hrvatskog naroda, sekretar suda Bih je Bošnjak, a Kabinet predsjednika Suda Bih, isključivo je jednonacionalan, u njemu su svi Bošnjaci, a ista situacija je i u Odjeljenju za odnose s javnošću“, rekao je Govedarica.

Naglašava da je reforma potrebna i zbog neprincipijelnosti u odnosu na žrtve rata i ratnih zločina  nad građanima srpske nacionalnosti.

„Interesantno je da niko od komandanata Armije RBiH, a isto tako HVO-a nije osuđen po principu krivične odgovornosti, za ralziku od srpskih komandanata i srpskog življa  koji je u principu osuđen  na poznatoj 'krilatici' koja dolazi iz Suda i Tužilaštva BiH, a koja je kvalifikovana genocidom i zločinom protiv čovječnosti“, rekao je Govedarica, istaknuvši da je to u cilju da se RS prikaže kao zločinačka tvorevina.

Dodaje da su Srbi  preko tri puta više osuđeni u odnosu na broj godina izrečenih kazni Bošnjacima i Hrvatima, te da svi predmetik oji potpadaju u kategoriju složenih predmeta praktično nikada nisu okončani.

„Riječ je o Dobrovoljačkoj ulici, o Atifu Dudakoviću, Jošanici, Hrasnici, Sarajevu, Sijekovcu i Bradini. Dakle,  na ovakav način Sud i Tužilaštvo BiH sij ustrag kod građana RS, stvara se nepovjerenje prema Sudu i Tužilaštvu BiH i zato smatramo da su potrebne korijenite promijene i reforme u ovom pogledu“, rekao je Govedarica.

Tvrdi da je veliki broj primjedbi od SDS-a dolazio je i na račun borbe protiv korupcije.

„Mi još uvijek nemamo ni jednu konkretnu podignutu optužnicu  u predmetu višemilionskih šteta koje su nansene, prvenstvneo u bankarskom sistemu, mislići  na Balkan invensting banku, Bbobar banku, Banku Srpske, Hipo banku i Pavlović banku. Vrlo je interesannto da u ovom slučaju niej odnesena ni jedna  tužilačka odluka. Tužćilac je u ovom slučaju mogao da postupi na dva načina, jedan je da zaustavi istragu, a drugi da podigne odgovarajužu pštužnicu. Ovdjke imamo jedno zamrznuto stanje i jasno je da ovdje nema iskrene borbe protiv svih koruptivnih afera sa kojima su građani i jednog i drugog entiteta usočeni“, naglasio je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije