BiH

Građane koštali najmanje šest miliona, uz platu zaradili i po 38 hiljada KM

Građane koštali najmanje šest miliona, uz platu zaradili i po 38 hiljada KM
Građane koštali najmanje šest miliona, uz platu zaradili i po 38 hiljada KM

Članovi upravnih i nadzornih odbora, komisija i drugih tijela pri institucijama BiH lani su poreske obveznike koštali najmanje 6,3 miliona maraka, a pojedinci su na taj način uz redovnu platu zaradili i po 38.000 maraka.

Ukupan iznos isplaćenih naknada nije konačan jer su revizori utvrdili da su ih pojedine institucije plaćale i evidentirale kao naknade za prekovremeni rad, što nije uključeno u navedeni iznos. Nije uračunat ni novac isplaćen na osnovu naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim tijelima za koje novac dolazi iz drugih izvora mimo budžeta institucija BiH.

Ono što je poznato jeste da je za naknade članovima biračkih odbora za rad na opštim izborima lani isplaćeno 3,3 miliona KM. Preostala tri miliona data su za naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, komisijama i drugim radnim tijelima u institucijama BiH.

U pojedinim komisijama našlo se mjesta za čak 19 članova, a postupak, način i kriterijumi za imenovanje uglavnom nisu bili dovoljno transparentni.

"Članove tijela obično predlažu institucije, a u pojedinim slučajevima rukovodioci su predložili sebe u pojedine komisije, a Savjet ministara je to potvrdio",  navedeno je u izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH u 2014. godini.

Osim imenovanja članova, nije jasno utvrđen ni način isplate naknada.

"Za većinu članova radnih tijela naknada za rad utvrđena je na mjesečnom nivou bez obzira na rezultate rada i broj održanih sjednica i sastanaka u toku godine",  naveli su revizori.

Zabilježeni su slučajevi da su komisije i odbori imali tek četiri sastanka godišnje, ali su njihovi članovi naknadu primali mjesečno.

"Uočeno je da su nekim članovima radnih tijela isplaćene godišnje naknade u iznosu oko 38.400 KM na osnovu članstva u jednom ili više radnih tijela", podaci su revizije.

Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci članovi više odbora, komisija i tijela, a istovremeno su zaposleni ili su čak i imenovane osobe u institucijama BiH ili entiteta.

"Zbog toga je sporna mogućnost kvalitetnog, efikasnog i efektivnog obavljanja svih funkcija koje ta osoba obavlja", navedeno je u izvještaju.

Za revizore je zabrinjavajuće i to što nadležni formiraju komisije i radna tijela bez utvrđenih rokova za završetak posla i jasnih ciljeva, a efekti rada uglavnom ostaju nepoznati jer nisu definisani načini izvještavanja. Revizori su konstatovali da nadležne institucije još nisu preduzele konkretne korake s ciljem realizacije datih preporuka. Zbog toga, upozorili su revizori, propuštaju mogućnosti za značajne uštede.

"Savjet ministara BiH osniva razne komisije, a nerijetko i sami rukovodioci u institucijama BiH formiraju različite komisije i radna tijela. Često opis njihovih poslova ne odgovara nadležnostima određene institucije pa je sporna opravdanost njenog formiranja i isplate naknada",  navedeno je u izvještaju.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je polovinom prošlog mjeseca izmjene Zakona o naknadama u institucijama BiH kojima je predviđeno da članovi odbora koji su zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta i kantona nemaju pravo na naknadu za rad u tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena, dok mjesečna naknada može biti maksimalno do iznosa osnovice za obračun plata zaposlenima. Godišnji iznos ne smije prelaziti 12 takvih naknada. Ostalo je samo da izmjene potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH.

Iznos isplaćenih naknada (miliona KM):

1,7 miliona – članstvo u odborima

1,3 miliona – rad u komisijama

3,3 miliona – birački odbori za opšte izbore

Nedostaci:

* Nema evidencije o osnovanim odborima i komisijama

* Nisu jasno utvrđeni kriterijumi za utvrđivanje prava na naknadu ni način isplate naknade

* Ne postoje jasni kriterijumi za formiranje komisija

* Postupak i kriterijumi za imenovanje članova nisu dovoljno transparentni

* Nije ograničeno u koliko tijela jedna osoba može biti

* Nema jasnih procedura izvještavanja o radu i rezultatima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije